Algemeen over talgkliercarcinoom

Talgkliercelcarcinoom is een zeldzame vorm van huidkanker die ontstaat in de talgklieren, klieren die talg (olie) produceren om de huid en haren te beschermen. Het komt vaker voor bij ouderen en kan zowel op de huid als op de oogleden voorkomen. Deze vorm van kanker kan agressief zijn, met een risico op lokale terugkeer en uitzaaiingen. Ongeveer driekwart van alle gevallen van talgklierkanker ontstaat in de talgklieren van of rondom de oogkas. Een kwart ontstaat elders op de huid. Talgklierkanker komt vooral voor bij mannen en vrouwen boven de 60.

Risicofactoren

Mensen met het Lynch-syndroom èn het Muir-Torre syndroom hebben meer kans om een talgkliercarcinoom te krijgen.

Symptomen en herkennen

Een talgkliercarcinoom ziet er meestal uit als een knobbeltje op je ooglid. Of ergens anders op je huid. De symptomen verschillen afhankelijk van de locatie, maar kunnen omvatten:

Op de huid:

  • een stevige, pijnloze knobbel die rood, geel of huidskleurig kan zijn;
  • een laesie die niet geneest of blijft groeien.

Op de oogleden:

  • een zwelling of knobbel die lijkt op een chalazion (hagelkorreltje) of strontje, maar niet weggaat met standaardbehandeling;
  • verdikking of verlies van wimpers;
  • roodheid of irritatie van het oog;

Bij twijfel is het belangrijk om een arts te raadplegen voor verder onderzoek.

Waar komt het voor?

Talgkliercelcarcinoom komt vooral voor op:

  • oogleden: dit is de meest voorkomende locatie;
  • gezicht en nek: vanwege de aanwezigheid van talgklieren in deze gebieden;
  • andere delen van het lichaam: zeldzamer, maar het kan overal voorkomen waar talgklieren aanwezig zijn, zoals de romp en ledematen.

Diagnose

De diagnose van talgkliercarcinoom wordt vaak gesteld door een dermatoloog of oogarts d.m.v. een dermatoscoop, een soort vergrootglas dat helpt om de huidstructuur beter te beoordelen. Soms zal de arts een biopsie uitvoeren, waarbij een klein stukje van de huid wordt verwijderd en onderzocht in een laboratorium om te bevestigen dat het om talgkliercelcarcinoom gaat.

Lees meer over de diagnose van huidkanker

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een talgkliercarcinoom. De meeste mensen krijgen een operatie. De behandeling is afhankelijk van de grootte, locatie en verspreiding:

  • Chirurgie
  • Bestraling
  • Chemotherapie
  • Immunotherapie

De arts zal de meest geschikte behandelmethode kiezen.

Lees meer over de behandeling van huidkanker

Expertziekenhuis talgklierkanker

Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zo veel mogelijk ervaring met de behandeling van talgklierkanker heeft. Want, hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) een bepaalde behandeling uitvoert, hoe beter hij of zij er in wordt.

Als patiënt is het echter niet gemakkelijk te achterhalen hoeveel ervaring ziekenhuizen hebben met talgklierkanker. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met jouw behandelend arts. Meer informatie hierover kun je vinden op kanker.nl.

Na de behandeling

Regelmatige controle bij de arts is essentieel, vooral in de eerste vijf jaren na de behandeling, om te controleren op terugkeer van de tumor of de ontwikkeling van nieuwe huidkankersoorten. Het is ook belangrijk om dagelijks zonnebrandcrème aan te brengen, om het risico op verdere huidbeschadiging te minimaliseren.

Lees meer over na de behandeling

Uitzaaiingen

Een talgkliercarcinoom kan uitzaaien. Als dat gebeurt is dat meestal naar je lymfeklieren. Later soms ook naar de lever, longen of hersenen. Ongeveer 1 op de 10 mensen met een talgkliercarcinoom krijgt uitzaaiingen.

Lees meer over uitzaaiingen

Tips bij talgklierkanker

Talgklierkanker en de behandeling ervan hebben een grote invloed op je dagelijks leven. Lichamelijk, maar ook mentaal. De precieze gevolgen zijn natuurlijk voor iedereen anders, maar er zijn verschillende dingen waar veel (ex-)talgklierkankerpatiënten tegenaan lopen, zoals vermoeidheid en angst. Hieronder delen we een aantal tips (van lotgenoten).

Testen op Muir-Torre-syndroom
Als je talgklierkanker hebt, dan is het aan te raden je te laten testen op het Muir-Torre-syndroom. Talgklierkanker kan namelijk ook voorkomen als onderdeel van dit syndroom. Mensen met dit syndroom hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker.

Vermoeidheid door talgklierkanker
Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij kanker. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt door de kanker zelf, maar kan daarnaast ook een gevolg zijn van de behandeling en kan verergerd worden door een slechte nachtrust door pijn of stress.

De vermoeidheid is geen ‘normale’ vermoeidheid, zoals gezonde mensen die ervaren. Het is een diepere en meer ingrijpende vermoeidheid, die een flinke impact op je dagelijks leven, relaties en op je werk kan hebben.

Angst door kanker
Na de behandeling van kanker kun je nog lang bang zijn dat de kanker terugkomt. Dat is begrijpelijk. Angst is een vervelend gevoel, maar het heeft ook nuttige kanten. Het zorgt ervoor dat je alert blijft en goed let op eventuele symptomen. Ook kan het een reden zijn om naar medische controles te gaan of om gezond(er) te leven.

Ervaringsverhaal

Lees het ervaringsverhaal van Ton die lijdt aan het Lynch-syndroom en het Muir-Torresyndroom. Daardoor is hij inmiddels behandeld voor drie verschillende soorten kanker, waarvan talgklierkanker de zeldzaamste is.

Ervaringsverhaal talgklierkanker