Zonnebank
De belangrijkste bron van UV-blootstelling is de zon, maar sommige mensen stellen zich daarnaast ook bloot aan de zonnebank. Onderzoek toonde aan dat gebruikers – veelal ook zonaanbidders – een hoger risico lopen op huidkanker en dat die risico’s hoger zijn naarmate het gebruik op jongere leeftijd plaatsvond.
Wat doet de zonnebank?
Een zonnebank produceert voornamelijk ultraviolet UV-straling, die vergelijkbaar is met de straling van de zon. Hierbij is het grootste deel van de straling UVA-straling.
Waarom is het ongezond?
De UVA-straling dringt dieper door in de huid en draagt bij aan huidveroudering, rimpels, pigment- en ouderdomsvlekken. Lange tijd dacht men dat UVA-straling niet carcinogeen (kankerverwekkend) was, maar dat bleek onjuist. Inmiddels is gebleken dat UVA-straling ook DNA-schade veroorzaakt, wat een verhoogd risico op huidkanker geeft.
Voorbruinen voor een vakantie, is dit verstandig?
Nee, de zonnebank geeft vooral UVA-straling. Dit zorgt wel voor een bruine verkleuring, maar niet voor het dikker worden van de opperhuid wat nodig is om je tegen zonverbranding door de UVB-straling te beschermen.