Crèmes

Sommige vormen van huidkanker kunnen alleen met een operatie behandeld worden. Voor de oppervlakkige vormen huidkanker is het echter goed mogelijk om deze met een crème te behandelen. Hiermee kunnen dus operaties voorkomen worden.

Hoe werkt een crème bij huidkanker?

Er zijn twee soorten crème behandelingen die vaak gebruikt worden.

  1. 5-Fluorouracil crème (Merknaam: Efudix) is de meest gebruikte crème. Dit wordt ook wel chemocrème genoemd. De stof beschadigt snel delende cellen, zoals kankercellen, waarna deze kapot gaan en opgeruimd worden. De stof heeft geen effect op de gezonde cellen.
    Deze crème wordt doorgaans twee keer per dag voor drie tot vier weken op huidkanker gesmeerd. Als je de crème net gebruikt, zie je nog geen verandering. Na ongeveer één tot drie weken ontstaat er roodheid, blaasjes en ontvellingen op de huid. Daarna ontstaan er mogelijk wondjes of zelfs zweren. Dit ziet er niet fraai uit, maar is een teken dat de crème haar werk doet. Als je klaar bent met smeren, herstelt de huid weer helemaal. Maar je moet er dus rekening mee houden dat je een aantal weken (twee tot zes weken) tijdens de behandeling rode vlekken en wondjes hebt.
  2. Imiquimod crème (Merknaam: Aldara). Deze crème bevat een stof die het eigen immuunsysteem activeert op de plek waar het gesmeerd wordt. Het eigen immuunsysteem ruimt dan de huidkanker op.
    Deze crème moet vijf keer per week (bijv. maandag t/m vrijdag) gedurende zes weken aangebracht worden op de huidkanker. Als je de crème gebruikt, ontstaat er een oppervlakkige wond. Deze wond is vergelijkbaar met een schaafwond. Sommige mensen krijgen last van jeuk, branderigheid of (lichte) pijn rond het behandelde gebied. Het nadeel van deze crème is dat sommige mensen er griepachtige verschijnselen van kunnen krijgen, zoals koorts, niet lekker voelen of heftige maag-darmklachten. Dit kan geen kwaad maar is wel vervelend.

Voor wie is behandeling met crème geschikt?

Deze crèmes zijn geschikt indien de huidkanker zich alleen nog in de oppervlakte bevindt. Dit is dus het geval bij oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom, oppervlakkige vorm van plaveiselcelcarcinoom (ook wel Morbus Bowen genoemd), en bij actinische keratosen. Soms schrijft de arts een antibiotische zalf voor om na de crème te gebruiken.