Nieuws

Afgelopen weekend was er veel aandacht voor een mooie actie in Australië op het strand van Bondi Beach. 2500 mensen gingen met de billen bloot voor een kunstwerk van fotograaf Spencer Tunick. Hij wil op deze manier aandacht vragen voor de gevolgen van de zon, de grootste veroorzaker van huidkanker. Het aantal deelnemers vertegenwoordigt de ruim 2000 Australiërs die jaarlijks sterven aan de gevolgen van deze ziekte.

Bekijk hier meer.

Crémes die beloven moedervlekken te verwijderen, is dat wel zo'n goed idee om te gebruiken?

TikTok staat er vol mee en Radar heeft onderzocht wat deze crèmes doen. Wat gebeurt er precies met je huid als je deze moedervlekverwijderingscrèmes gebruikt? De vraag werd gesteld aan dermatoloog Tamar Nijsten van het Erasmus MC en zij geeft antwoorden. Bekijk het filmpje en lees verder in dit artikel.

Wij kunnen alvast verklappen dat deze crèmes chemische verbranding van de huid veroorzaken en dat dit niet de juiste behandeling is van moedervlekken.

Bij de voetballer Neuer is drie keer huidkanker in zijn gezicht weggehaald. Hij vindt het belangrijk  aandacht te vragen voor zonbescherming: .“Ik train altijd buiten en ik ben in mijn vrije tijd ook graag in de natuur te vinden. Voor ons is een modern zonbeschermingsfilter en een zonbeschermingsfactor van 50+ essentieel. " Lees verder in dit artikel.

Sinds begin oktober is de website National Actieplan Huidkanker beschikbaar: www.nationaalactieplanhuidkanker.nl

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De Stuurgroep Huidkanker Zorg heeft een actieplan uitgebracht en zorgt ervoor dat deze maatregelen ook worden uitgevoerd. Bekijk meer op hun website (met mooie foto's van onze voorzitter Jaap Touw!)

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) geeft aan dat we de komende 10 jaar veel meer kankerdiagnoses gaan zien. Door de vergrijzing en omdat we langer leven is het risico op kanker groter. Ook de kans op huidkanker wordt steeds groter. Steeds meer mannen en vrouwen krijgen de komende jaren huidkanker, zoals het melanoom van de huid en basaalcelcarcinoom. De overlevingskansen zijn wel gestegen tot 90%. Desondanks moeten we preventieve maatregelen nemen, zoals het gratis beschikbaar stellen van zonnebrand voor mensen die bijvoorbeeld veel buiten werken", zegt een van de onderzoekers van het IKNL. Lees hier verder.

Op NPO radio 2 kwamen wij een mooi gesprek tegen in het kader van de KWF kankerbestrijdiging collecte week met een ervaringsverhaal over huidkanker. Luister het gesprek terug via deze link.

Voor alle huidkankerpatiënten de beste zorg!

Daarom zijn er recent zeven zorgpaden ontwikkeld, om de zorg voor huidkankerpatiënten te stroomlijnen. Deze zijn beschikbaar voor dermatologen uit het hele land.

Rick Waalboer-Spuij en Anke Lecluse hebben dit onderzoek gedaan en leggen in dit artikel uit hoe ze tot deze zorgpaden zijn gekomen.

Afgelopen zaterdag 8 oktober 2022 heeft de eerste Huidkanker Contactdag plaatsgevonden. In het sfeervolle Spoorwegmuseum in Utrecht kwamen huidkankerpatiënten en professionals samen om hun verhalen te delen. Het was een interactieve dag met verschillende sprekers en veel ervaringsuitwisseling. We kijken terug op een succesvolle dag! Met dank aan alle vrijwilligers, sprekers en bezoekers die deze dag tot een succes gemaakt hebben!