Zelfonderzoek van de huid
Het is belangrijk om huidkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe eerder een behandeling plaats kan vinden en hoe groter de kans op genezing is. Het is daarom zinvol om uw huid in de gaten te houden en te controleren op verdachte plekken. Hieronder leest u voor wie zelfonderzoek van de huid extra belangrijk is, hoe u de huid systematisch na kunt kijken, waar u hierbij op moet letten en wanneer u contact moet opnemen.
Voor wie is zelfonderzoek van de huid extra van belang?
Indien u jarenlang bent blootgesteld aan zonlicht, u in het verleden vaak door de zon bent verbrand, u een licht huidtype, lichte ogen, blond of rood haar heeft en/of u rookt, is het extra belangrijk om uw huid regelmatig na te kijken. Andere extra redenen om uw huid zelf te onderzoeken zijn: het hebben ondergaan van bestraling of lichttherapie in het verleden, het gebruiken of het jarenlang hebben gebruikt van medicijnen die de afweer kunnen verminderen zoals prednison en chemotherapie en het hebben van een erfelijke aanleg voor huidkanker.
Indien u in het verleden huidkanker heeft gehad, heeft u een grotere kans om opnieuw huidkanker te krijgen. Ook hier is het dus extra belangrijk om de huid goed in de gaten te houden. De mogelijkheid bestaat dat de huidkanker terugkomt in de behandelde plek, zelfs nadat het volledig verwijderd is. Hierbij is het dus niet alleen van belang om de hele huid regelmatig na te kijken, maar ook extra goed te letten op de behandelde huid waar het litteken zit.
Hoe vaak?
Het advies is om elke 3 maanden met voldoende licht de hele huid na te kijken.
Hoe voer ik het zelfonderzoek van de huid uit?
U kunt uw huid op systematische wijze na kijken van boven naar beneden:
- Onbehaarde deel van de schedel
- Gezicht
- Hals
- Schouders
- Armen
- Handruggen
- Decolleté
- Buik
- Rug
- Benen
Voor de delen van de huid die u zelf niet goed kunt zien, kunt u een handspiegel gebruiken, of u laat bijvoorbeeld uw partner hiernaar kijken.
Waar moet ik op letten?
U kijkt tijdens het zelfonderzoek extra zorgvuldig naar de delen van de huid waar de zon veel op schijnt, zoals uw gezicht, onderarmen en handen. Daarnaast let u op plekken waar de huid ineens ruwer is geworden of is verkleurd. Ook let u op plekken die jeuken, bloeden of open gaan en vervolgens slecht of helemaal niet genezen.
Bij moedervlekken kijkt u of ze jeuken of er andere veranderingen zijn opgetreden zoals:
- Verandering van kleur
- Schilfering
- Ontstaan van korstjes
- Grillige/spinachtige groei
- Gemakkelijk bloeden
- Slecht genezen
Ik heb al eens huidkanker gehad waarvoor ik behandeld ben, waar moet ik hierbij op letten?
Omdat huidkanker kan terugkeren in eerder behandelde plek, controleert u tijdens het zelfonderzoek van de huid ook het litteken op de plek waar de huidkanker is verwijderd.
In het eerste jaar na de behandeling kan het litteken:
- Dikker worden
- Dunner worden
- Geheel van kleur veranderen
- Jeuken
- Pijn doen
- Gevoelloos zijn
Deze tekenen zijn onschuldig en kunnen geen kwaad. Als er in het litteken echter een groeiend bultje of zweertje ontstaat dat minimaal 6 weken bestaat, moet u aan de bel trekken. Het is dan mogelijk dat de huidkanker is teruggekomen. U maakt daarom een afspraak met uw huisarts.
Afspraak maken met uw huisarts of dermatoloog
Denkt u een verdachte plek of meerdere verdachte plekken te hebben gezien? Maak dan een afspraak met uw huisarts of dermatoloog. Uw huisarts zal deze plekken inspecteren en mogelijk een stukje weefsel afnemen (biopt) of u direct doorverwijzen naar de dermatoloog.
Geschreven door Joyce Diep (Medisch student)