Algemeen over huidlymfoom

Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker die begint in de lymfocyten. Dit is een type witte bloedcel die een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Dit type ontwikkelt zich voornamelijk in de huid, maar kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Er zijn verschillende vormen van huidlymfoom, waaronder mycosis fungoides en Sézary-syndroom. Hoewel het een agressieve aandoening kan zijn, zijn er behandelingen beschikbaar die het mogelijk maken om de ziekte te beheersen en de symptomen te verlichten.

Symptomen en herkennen

De symptomen van huidlymfoom kunnen variëren en zijn afhankelijk van de vorm en het stadium. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • huiduitslag: rode, schilferige vlekken die zich kunnen ontwikkelen tot verdikte, huidbeschadigde plekken
  • jeuk: komt het meest voor en kan ernstig zijn
  • knobbels: in een later stadium kunnen zich knobbels of tumoren ontwikkelen onder de huid
  • zweren: de aangetaste huid kan opengaan of zweren vertonen
  • gezwollen lymfklieren: soms kan het lymfoom zich naar de lymfeklieren verspreiden, waardoor deze kunnen opzwellen
  • vermoeidheid: soms kan er sprake zijn van bloedarmoede en vermoeidheid als gevolg van de ziekte of behandelingen

Waar komt het voor?

Huidlymfoom is een zeldzame aandoening. Het kan op elke leeftijd optreden, maar het komt vaker voor bij volwassenen, vooral bij mensen tussen de 50 en 60 jaar. Het Syndroom van Sézary, een agressievere vorm van huidlymfoom, komt vooral voor bij oudere volwassenen. De oorzaak van huidlymfoom is niet bekend. Het kan worden beïnvloed door genetische factoren, een verzwakt immuunsysteem of omgevingsfactoren. In sommige gevallen kan blootstelling aan bepaalde chemicaliën, virussen of infecties het risico verhogen.

Diagnose

De diagnose van huidlymfoom wordt vaak gesteld door een dermatoloog. Soms zal de arts een biopsie uitvoeren, waarbij een klein stukje van de huid wordt verwijderd en onderzocht in een laboratorium om te bevestigen dat het om huidlymfoom gaat.

Lees meer over de diagnose van huidkanker

Behandeling

De behandeling van huidlymfoom is afhankelijk van het type en het stadium van de aandoening. Enkele veelgebruikte behandelingen zijn:

  • topische therapieën;
  • fotodynamische therapie;
  • chemotherapie;
  • immunotherapie;
  • radiotherapie;
  • stamceltransplantatie.

De keuze van behandeling hangt af van het stadium van het lymfoom en, de algehele gezondheid van de patiënt. Je behandelaar zal de meest geschikte behandelmethode kiezen.

Lees meer over de behandeling van huidkanker

Na de behandeling

Na de behandeling zal de arts regelmatige controles aanbevelen. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon met bijvoorbeeld zonnebrandcrème.

Lees meer over na de behandeling

Uitzaaiingen

In de meeste gevallen van huidlymfoom beperkt de ziekte zich tot de huid, maar het kan in sommige gevallen uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Lees meer over uitzaaiingen

Meer weten?

Stichting Huidlymfoom is een platform voor patiënten met een huidlymfoom en hun naasten. Ook kun je hier meer vinden over de ervaringen van mensen met huidlymfoom.

Ga naar de website van Stichting Huidlymfoom