Huidtype

Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker vanwege hun huidtype. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een lichte huid en mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen.  De gevoeligheid van je huid voor zonlicht hangt onder andere af van je huidtype. Dit is erfelijk bepaald.

De verschillende huidtypes

Mensen met een lichte huid verbranden sneller dan mensen met een donkere huid. Dit komt doordat een lichte huid minder melanine (pigment) bevat, en pigment is bescherming tegen UV-straling.

We onderscheiden meestal zes huidtypes:

I. Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin (rossig huidtype, vaak met veel sproeten)
II. Verbrandt snel, wordt langzaam bruin
III. Verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin
IV. Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed (mediterrane/Middellandse Zee huidtype)
V. Verbrandt bijna nooit, van nature een donkere huidskleur (Aziatisch huidtype)
VI. Verbrandt zelden, van nature een zeer donkere huidskleur (Afrikaanse afkomst).

Verschillen tussen huidtypes

Een donkere huid heeft grotere pigmentcellen en maakt donkerdere en grotere pigment bolletjes (melanine) dan de pigmentcellen in een lichte huid. Een donkere huid verkleurd hierdoor sneller wanneer die in aanraking komt met UV-straling, maar kan ook donkerder worden door andere huidbeschadigingen. Denk aan een schaafwond, of brandplek door bijvoorbeeld de oven.

Mensen met rood haar hebben soms veel sproeten, en worden meestal niet bruiner door UV-straling. Ze worden juist sneller rood en verbranden gemakkelijk. Het is belangrijk dat ze goede maatregelen gebruiken om huidschade te voorkomen. Hoe donkerder de huid van nature is, hoe minder gemakkelijk deze verbrand. Het beschermen van de huid wordt evengoed geadviseerd, want ook als de huid van nature meer bescherming heeft kan UV-straling huidkanker veroorzaken.

Er zijn ook mensen zonder pigmentcellen, en die zijn helemaal wit. Dit noemen we albinisme.