InformatieUV-straling

Effect van UV Straling op de huid

Welke golflengtes zijn gevaarlijk?

Licht speelt een belangrijke rol in het ontstaan van veranderingen in de huid. Licht heeft verschillende golflengtes, maar vooral ultraviolet A (UV-A, 215-400nm) en ultraviolet B (UV-B, 280-315 nm) zijn twee golflengtes die erg van belang zijn bij het ontstaan van huidveranderingen. Deze golflengtes geven namelijk directe schade op het collageen in de huid.

UV-A is heel het jaar door aanwezig. Deze straling gaat door wolken en glas heen, en er hoeft dus niet altijd een zon aanwezig te zijn.

UV-A speelt een rol bij:

  • het donker worden van pigment, maar dit verdwijnt ook weer snel vanzelf
  • met name veroudering en beschadiging van de huid

UV-B is met name in de lente en de zomer aanwezig, bij een fellere zon. UV-B is het krachtigste tussen 12.00 en 16.00 uur. UV-B speelt een rol bij:

  • de aanmaak van vitamine D
  • stimulatie van pigmentvorming, dit is wel langdurig blijvend
  • met name verbranding van de huid
  • ontstaan van huidkanker door beschadiging van het DNA

Dus UV-A speelt met name een rol bij de veroudering van de huid en UV-B met name een rol bij verbranding van de huid.

Maar in principe kunnen beide soorten UV straling huidkanker verwekken. Daarom is het belangrijk om jezelf ten alle tijden in te smeren, ook als er geen zon schijnt! Zorg ervoor dat je en zonnebrandcrème hebt waarbij vermeld staat dat het óók beschermt tegen UV-A!

 

Geschreven door Waichu Wong (Medisch student)

Bron: Sillevis Smitt, J.H., van Everdingen, J.J.E. (2017). Dermatovenereologie voor de eerste lijn: een systematische introductie. (10e ed.). Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.