Welke golflengtes zijn gevaarlijk?
Licht speelt een belangrijke rol in het ontstaan van veranderingen in de huid. Licht heeft verschillende golflengtes, maar vooral ultraviolet A (UVA, 315-400nm) en ultraviolet B (UVB, 280-315 nm) zijn twee golflengtes die erg van belang zijn bij het ontstaan van huidveranderingen. Deze golflengtes geven namelijk directe schade op het collageen in de huid.
UVA straling
UVA is heel het jaar door aanwezig. Deze straling gaat door wolken en glas heen, en er hoeft dus niet altijd een zon aanwezig te zijn.
UVA speelt een rol bij:
- het donker worden van pigment, maar dit verdwijnt ook weer snel vanzelf
- met name veroudering en beschadiging van de huid
UVB-straling
UVB is met name in de lente en de zomer aanwezig, bij een fellere zon. UVB is het krachtigste tussen 12.00 en 16.00 uur. UVB speelt een rol bij:
- de aanmaak van vitamine D
- stimulatie van pigmentvorming, dit is wel langdurig blijvend
- met name verbranding van de huid
- ontstaan van huidkanker door beschadiging van het DNA
Bescherm tegen UVA- en UVB-straling
Dus UVA speelt met name een rol bij de veroudering van de huid en UVB met name een rol bij verbranding van de huid. Maar in principe kunnen beide soorten UV straling huidkanker verwekken. Daarom is het belangrijk om jezelf ten alle tijden in te smeren, ook als er geen zon schijnt! Zorg ervoor dat je en zonnebrandcrème hebt waarbij vermeld staat dat het óók beschermt tegen UV-A.
Vitamine D
Je hebt maar 10-15 minuten onbeschermde blootstelling aan de huid nodig per dag voor voldoende vitamine D aanmaak. In theorie zou een goede laag zonnebrand ervoor kunnen zorgen dat de vitamine aanmaak verminderd wordt. Echter blijkt uit onderzoek dat normaal gebruik van zonnebrand geen invloed heeft op het ontstaan van een vitamine D tekort. De meeste mensen smeren niet voldoende zonnebrand en/of vergeten wel eens een plekje.
Voor sommige mensen kan het wel van belang zijn om extra vitamine D in te nemen. Dit geldt met name:
- In de winter
- Voor kinderen onder de 4 jaar oud
- Vrouwen boven de 50 jaar oud
- Mannen boven de 70 jaar oud
- Mensen met een donker huidstype
- Mensen die heel weinig buiten komen
Mocht u zich zorgen maken over een eventueel vitamine D tekort? Overleg dan met uw huisarts of het in uw specifieke situatie zinvol is om extra vitamine D in te nemen.
Geschreven door Waichu Wong (Medisch student)
Bron UV-Straling: Sillevis Smitt, J.H., van Everdingen, J.J.E. (2017). Dermatovenereologie voor de eerste lijn: een systematische introductie. (10e ed.). Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
Bron vitamine D: Aanbeveling: gezondheidsraad 2012