NieuwsWetenschap

App om huidveroudering te laten zien

Deze maand verscheen in JAMA Dermatology, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, een bijzonder onderzoek op het gebied van huidkankerpreventie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het toepassen van preventieve maatregelen, zoals het insmeren van de huid met zonnecrème en het vermijden van de zon bij een hoge UV-index, belangrijk zijn om op oudere leeftijd huidkanker te voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg (Duitsland) en de Universiteit van Ouro Preto (Brazilië) bestudeerden het effect van een huidverouderingsapp op het toepassen preventieve huidkankermaatregelen omtrent huidkanker door jongeren in Brazilië.

Zelfreflectie via de app

Ruim 1500 jongeren uit 52 middelbare schoolklassen deden mee aan dit onderzoek, waarbij zij door het maken van een selfie met een smartphone app en een speciaal huidverouderingsfilter te zien kregen wat de effecten van langdurige zonschade zouden zijn. Zo zagen de jongeren aan de hand van de selfie van hun eigen gezicht dat de zon zes keer zoveel rimpels veroorzaakte en dat er pigmentvlekjes in het gezicht ontstonden. De jongeren werden gedurende zes maanden nadat zij hun eigen selfie met zonschade te zien hadden gekregen gevolgd in het toepassen van preventieve maatregelen omtrent huidkanker.

Meer aandacht voor huidkankerpreventie

De jongeren bleken significant meer aandacht te hebben voor huidkankerpreventie dankzij de app. Zo smeerden 23% van de jongeren zich dagelijks in na het zien van de selfie tegenover 15% van de jongeren die de selfie niet te zien kregen. Ook het zongedrag en het controleren van de huid op verdachte plekjes werd positief beïnvloed door de app. Jongeren die de selfie te zien kregen gingen minder vaak in de zon en controleerden hun huid vaker op verdachte afwijkingen. De positieve effecten werden met name waargenomen onder jonge vrouwen.

Wilt u zelf de app uit dit onderzoek proberen? Dat kan. Voor een iOS apparaat kunt u de app hier downloaden. Voor een Android telefoon klikt u hier