NieuwsWetenschap

Annemie Galimont werkt als dermatoloog nauw samen met professionals in de huid-, haar- en nagelverzorging. Door het delen van haar kennis en het aanbieden van scholingen en casusbesprekingen, verbindt ze zorgverleners en bevordert ze de interdisciplinaire samenwerking.

Met dit gratis e-boek heb je toegang tot uitgebreide en betrouwbare informatie die je helpt om huidkanker beter te begrijpen en te behandelen. 

Hier vind je meer informatie.

Meer informatie over de opleidingen en cursussen vind je hier: https://www.huidopleiding.nl/

Artificial intelligence ondersteunt bij Mohs-chirurgie: om met behulp van artificial intelligence (AI) te komen tot het verbeteren van de diagnostische mogelijkheden in de dermatologie - met name bij Mohs-chirurgie voor de behandeling van basaalcelcarcinoom.

Lees meer.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een AI-model ontwikkeld dat op basis van een foto van het gezicht het risico op huidkanker voorspelt. Het AI-model werkt beter dan de huidige manier waarop dokters een risico-inschatting maken.

'Het algoritme pikt meer kenmerken op dan alleen die klassieke risicofactoren voor huidkanker’, legt dermatoloog dr. Marlies Wakkee uit. Zij leidde het onderzoek samen met AI-expert dr. Gennady Roshchupkin.

Wakkee en Roshchupkin zien twee mogelijke rollen voor hun AI-risicomodel voor huidkanker: preventie en bewustzijn. ‘Als je op basis van een foto weet dat je een hoog risico op huidkanker hebt, ga je bewuster om met de zon. Ook hopen we dat gewaarschuwde mensen hun huid beter in de gaten houden.’

Het model wordt nog niet in de praktijk gebruikt, eerst volgt verder onderzoek.

Lees meer!

Sommige patiënten met plaveiselcelcarcinoom (PCC) hebben een hoog risico op uitzaaiingen. Maar het is niet bekend welke patiënten dat zijn. Dermatoloog dr. Marlies Wakkee en promovendus Barbara Rentroia-Pacheco (Erasmus MC, Rotterdam) ontwikkelden een online risicocalculator om bij PCC-patiënten het risico op metastasen te voorspellen. “We moedigen behandelaars aan om het eens te proberen bij hun patiënten, en de eigen risico-inschatting te vergelijken met het model.”

Lees meer.

Wij ontvingen een verslag van mantelzorger Pauline Korsten, over de wondverzorging na het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom op het hoofd. De man van Pauline kreeg na de diagnose 'onschuldige ouderdomswrat' op het hoofd meerdere problemen. De wrat werd weggehaald, maar na het stoten van de huid op dezelfde plek onstond er een wond die niet dicht bleek te gaan.

Er was sprake van een plaveiselcelcarcinoom. Als echtgenote/mantelzorger kreeg Pauline de opdracht om de wond te verzorgen, ook na de operatie. Dit document geeft een overzicht (inclusief foto's) van elke verbandwissel gedurende 8 maanden. Wondgenezing zou ongeveer zes weken duren, maar dit bleek in de praktijk langer te zijn. Ook waren er tijdens deze periode veel twijfels en vragen en praktische problemen. 

Dit proces was onder begeleiding van deskundigen van een academische ziekenhuis. Dit verslag is in maart 2023 gepubliceerd door WCS nieuws, een uitgave van WCS Kenniscentrum Wondzorg. Er komt nog een vervolg. 

Hier kun je het hele verslag downloaden.

Medisch nieuws: Huidkanker bij transplantatiepatiënten

Dr. Emöke Rácz wordt als dermatoloog in het UMCG aangetrokken voor de complexere problemen. Een belangrijk voorbeeld is huidkanker bij transplantatiepatiënten. Dr. Rácz vertelt wanneer, waar en waarom dat voorkomt, wat dat met de patiënt doet, hoe het risico verlaagd kan worden, en welk onderzoek ze in dit verband zelf doet.

Lees hier verder.

Uit onderzoek blijkt dat 65% van de patiëntenorganisaties bieden geen ondersteuning rondom therapietrouw.

Een patiëntenorganisatie is een belangenorganisatie die zich inzet voor patiënten. Zij richten zich onder andere op het geven van voorlichting over een aandoening of de behandeling daarvan, contact leggen tussen lotgenoten maar ook het behartigen van de belangen van de patiënten.

Hoewel er niet veel onderzoeken zijn die incidentietrends van plaveiselcelcarcinoom (PCC) in het hoofd-halsgebied beschrijven, lijkt er wereldwijd een toename zichtbaar in het aandeel hoog-stadium PCC in het hoofd-halsgebied. ‘Dat wordt ook zo ervaren in de Nederlandse kliniek,’ aldus Maartje van Beers (NKI/AVL). ‘Maar het probleem is in dat in de onderzoeken die deze trend beschrijven, niet altijd dezelfde definities van ‘hoog-stadium’ gehanteerd worden.’ Daarnaast trekken sommige onderzoekers conclusies op basis van absolute getallen en anderen op basis van het aandeel van de totale incidentie. Daarom keken Van Beers en collega’s van Amsterdam UMC en IKNL aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) naar trends in incidentie bij plaveiselcelcarcinoom van hoofd-halsgebied in Nederland. Lees hier verder.