Scanner die huidkanker kan herkennen
Maastricht UMC heeft vanaf volgend jaar een speciale scanner beschikbaar die de meest voorkomende vorm van huidkanker binnen 30 seconden herkent. Dan is een biopt niet meer nodig. Een biopt is vervelend en de uitslag laat altijd even op zich wachten. Met deze scanner kunnen verdachte plekjes meteen beoordeelt worden.
Maastricht UMC+ heeft een subsidie gekregen om deze scanner voor iedere potentiële huidkankerpatiënt beschikbaar te maken. HUKAs werkt mee met de implementatie hiervan. Vanaf volgend jaar kunnen de eerste patiënten op deze manier gezien worden in Maastricht UMC+ zelf. Daarna zal het langzaam uitgerold worden over het hele land. We vinden dit een prachtige ontwikkeling voor alle huidkanker patiënten!
Lees er meer over in het artikel via RTL Nieuws.
Beeld: Maastricht UMC+
Richtlijn Plaveiselcelcarcinoom
De richtlijn Plaveiselcelcarcinoom heeft een uitgebreide update gekregen!
In de richtlijn komen onder andere het voorkomen en vroegtijdige herkenning van plaveiselcelcarcinoom aan bod. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de diagnose van en de verschillende behandelingsmogelijkheden voor plaveiselcelcarcinoom. Ook wordt er aandacht gegeven aan de kwaliteit van leven en follow up bij patiënten met plaveiselcelcarcinoom.
Lees er hier meer over: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/plaveiselcelcarcinoom_herziening_2024/startpagina_-_plaveiselcelcarcinoom_2024.html
Podcast Marlies Wakkee: alles over huidkanker en zonnebrand
Alles over huidkanker en zonnebrand. Marlies Wakkee, dermatoloog van het Erasmus MC Kanker Instituut legt uit wat huidkanker is, hoe het ontstaat en hoe je verstandig met de zon om kan gaan.
Weren, kleren en smeren als de zon schijnt. Dat is het advies van Marlies Wakkee.
Beluister het in de volgende podcast: https://open.spotify.com/episode/5fsgwLX5ezW74OFafIJj3F
Jaarlijks krijgen 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort.
Er zijn drie vormen van huidkanker: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Wakkee legt in de podcast uit wat de verschillen zijn en hoe je verdachte plekjes of moedervlekken op je huid kunt herkennen.
Ook geeft Wakkee praktische tips over zonnebrandcrème. Wat betekent die SPF-factor eigenlijk? Is een goedkope crème minder goed dan een dure? En wat is het nut van aftersun?
Gratis e-book van Annemie Galimont over huidkanker
Annemie Galimont werkt als dermatoloog nauw samen met professionals in de huid-, haar- en nagelverzorging. Door het delen van haar kennis en het aanbieden van scholingen en casusbesprekingen, verbindt ze zorgverleners en bevordert ze de interdisciplinaire samenwerking.
Met dit gratis e-boek heb je toegang tot uitgebreide en betrouwbare informatie die je helpt om huidkanker beter te begrijpen en te behandelen.
Meer informatie over de opleidingen en cursussen vind je hier: https://www.huidopleiding.nl/
AI bij Mohs-chirurgie
Artificial intelligence ondersteunt bij Mohs-chirurgie: om met behulp van artificial intelligence (AI) te komen tot het verbeteren van de diagnostische mogelijkheden in de dermatologie - met name bij Mohs-chirurgie voor de behandeling van basaalcelcarcinoom.
AI-model voorspelt risico op huidkanker
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een AI-model ontwikkeld dat op basis van een foto van het gezicht het risico op huidkanker voorspelt. Het AI-model werkt beter dan de huidige manier waarop dokters een risico-inschatting maken.
'Het algoritme pikt meer kenmerken op dan alleen die klassieke risicofactoren voor huidkanker’, legt dermatoloog dr. Marlies Wakkee uit. Zij leidde het onderzoek samen met AI-expert dr. Gennady Roshchupkin.
Wakkee en Roshchupkin zien twee mogelijke rollen voor hun AI-risicomodel voor huidkanker: preventie en bewustzijn. ‘Als je op basis van een foto weet dat je een hoog risico op huidkanker hebt, ga je bewuster om met de zon. Ook hopen we dat gewaarschuwde mensen hun huid beter in de gaten houden.’
Het model wordt nog niet in de praktijk gebruikt, eerst volgt verder onderzoek.
Onderzoek: patiënten met PCC en uitzaaiingen
Sommige patiënten met plaveiselcelcarcinoom (PCC) hebben een hoog risico op uitzaaiingen. Maar het is niet bekend welke patiënten dat zijn. Dermatoloog dr. Marlies Wakkee en promovendus Barbara Rentroia-Pacheco (Erasmus MC, Rotterdam) ontwikkelden een online risicocalculator om bij PCC-patiënten het risico op metastasen te voorspellen. “We moedigen behandelaars aan om het eens te proberen bij hun patiënten, en de eigen risico-inschatting te vergelijken met het model.”
Wondverzorging na verwijdering plaveiselcelcarcinoom
Wij ontvingen een verslag van mantelzorger Pauline Korsten, over de wondverzorging na het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom op het hoofd. De man van Pauline kreeg na de diagnose 'onschuldige ouderdomswrat' op het hoofd meerdere problemen. De wrat werd weggehaald, maar na het stoten van de huid op dezelfde plek onstond er een wond die niet dicht bleek te gaan.
Er was sprake van een plaveiselcelcarcinoom. Als echtgenote/mantelzorger kreeg Pauline de opdracht om de wond te verzorgen, ook na de operatie. Dit document geeft een overzicht (inclusief foto's) van elke verbandwissel gedurende 8 maanden. Wondgenezing zou ongeveer zes weken duren, maar dit bleek in de praktijk langer te zijn. Ook waren er tijdens deze periode veel twijfels en vragen en praktische problemen.
Dit proces was onder begeleiding van deskundigen van een academische ziekenhuis. Dit verslag is in maart 2023 gepubliceerd door WCS nieuws, een uitgave van WCS Kenniscentrum Wondzorg. Er komt nog een vervolg.