NieuwsWetenschap

In samenwerking met het Instituut Verantwoordelijk Medicijngebruik (IVM) is namens de onderzoeksgroep Actinische keratose in het Maastricht UMC+ (dr. Klara Mosterd, dr. Maud Jansen) een informatieve video opgenomen over behandeling met 5% 5-fluorouracil crème. Dit is gedaan in het kader van de implementatie studie van  ZonMW. Wellicht is dit nuttig of interessant!

De video is te bekijken via YouTube  (vanaf 2:45) of via de website van het IVM.

Recent is er een artikel gepubliceerd over een onderzoek naar de schade door UVB. Wat blijkt: wie tegelijk (of vooraf) ook een dosis UVA oploopt, repareert zijn UVB-schade in het DNA veel slechter. Zo slecht dat er gevaarlijke “dubbelstrengsbreuken” in het DNA over kunnen blijven. Deze dubbelstrengsbreuken in het DNA  worden maar moeilijk goed gerepareerd en hierdoor al decennialang gezien als het onbetwiste grote risico op kanker. Het gaat in deze studie dus niet over UVA-schade, maar over het lamleggen door UVA van reparatiemechanismen van UVB-schade. Dit onderzoek toont het belang aan van een goed UVA-filter in zonnebrandcrème. Het is momenteel nog niet verplicht in de EU om een UVA filter toe te voegen aan zonnebrandcrème. Daarbij wordt een UVA-keurmerk al toegekend als het UVA wordt onderdrukt met 1/3 van de SPF. Dit artikel is een extra reden om deze lacune in het EU-beleid te belichten en actie te laten ondernemen.

Lees hier meer over UV-straling. 

Lees hier het volledige artikel (Engels).

Microscope

Epidemioloog Loes Hollestein en dermatoloog Marlies Wakkee, beiden werkzaam bij de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC Kanker Instituut, hebben samen meer dan een miljoen euro subsidie gekregen voor essentieel onderzoek naar plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Hun doel is om zoveel mogelijk gegevens over de huidtumoren te verzamelen om daarmee beter per patiënt te kunnen voorspellen hoeveel risico er hij of zij heeft op uitzaaiingen. 

Onderstaand artikel is op 16 april gepubliceerd in Nieuwsblad.be en De Telegraaf.

Goedele Liekens volgt in een privékliniek in Spanje een experimentele immuuntherapie, als aanvullende behandeling tegen huidkanker. „Voor meer zekerheid en tegen terugvallen”, zegt ze. Maar professor Bart Neyns (UZ Brussel), autoriteit in immuuntherapie, waarschuwt: "Als hij niet perfect wordt toegepast, kan hij kanker juist vrijspel geven.”

Plaveiselcelcarcinoom

De incidentie cutaan plaveiselcelcarcinoom blijft stijgen, vooral onder vrouwelijke patiënten. Ook hebben patiënten in toenemende mate te maken met opeenvolgende diagnosen van plaveiselcelcarcinoom. Dit duidt volgens Selin Tokez (Erasmus MC) en collega’s op een significante belasting van zowel de huidige als toekomstige dermatologische zorg in Nederland.

Willem Mulder

Kanker solt met ons immuunsysteem. Het zet verschillende delen ervan tegen elkaar op. Mede daarom is kanker zo moeilijk te bestrijden. Een team onder leiding van Willem Mulder, hoogleraar aan de TU/e en Mount Sinai Hospital in New York, heeft misschien een oplossing. Zij bedachten een manier om het immuunsysteem van muizen te trainen.

Morbus Bowen

Patiënten die de diagnose plaveiselcelcarcinoom in situ (ook wel Morbus Bowen genoemd) hebben gekregen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van invasief plaveiselcelcarcinoom. Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door Selin Tokez (Erasmus MC) en collega's. 

Alphatron ondertekent gift aan plaveiselcelcarcinoom onderzoek

Met 13.000 nieuwe patiënten per jaar is het plaveiselcelcarcinoom de tweede meest voorkomende huidkanker en de aantallen blijven stijgen met meer dan 5% per jaar. Een klein deel van de plaveiselcelcarcinoom patienten ontwikkelt uitzaaiingen, maar omdat onduidelijk is bij wie dit precies gebeurt, krijgen momenteel alle patiënten een intensief nacontroleschema om uitzaaiingen zo vroeg mogelijk vast te stellen. Dermatoloog Marlies Wakkee wil met haar onderzoek hierin een doorbraak bereiken en krijgt hierbij steun door een gift van 200.000 euro van de Rotterdamse multinational Alphatron.