Blog harde plekjes op je handen
Harde plekjes op je handen?
Heb je harde plekjes op je handen, armen, decolleté of gezicht? Wat zijn dat en moet je je zorgen maken? Veel mensen merken op een gegeven moment harde plekjes op hun huid. Deze plekjes kunnen ruw aanvoelen, enigszins verheven zijn en vaak lijken ze onschuldig. Wat velen niet weten, is dat deze harde plekjes op bijvoorbeeld de handen actinische keratosen kunnen zijn, een voorstadium van huidkanker.
Wat zijn actinische keratosen?
Actinische keratosen zijn ruwe, schilferige plekjes die zich vormen op huid die veel aan de zon is blootgesteld. Deze plekjes komen vaak voor op de handen, gezicht, oren, en zelfs de hoofdhuid bij mensen met dunner wordend haar. Ze ontstaan door jarenlange blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, wat leidt tot beschadiging van de huidcellen.
Het is belangrijk om te weten dat actinische keratosen als een voorstadium van huidkanker worden beschouwd. Hoewel niet elke actinische keratose zich zal ontwikkelen tot huidkanker, bestaat er wel een risico. Daarom is het essentieel om deze plekjes serieus te nemen en tijdig te laten behandelen.
Hoe herken je actinische keratosen?
Actinische keratosen verschijnen meestal als ruwe, droge of schilferige plekjes op de huid. Ze kunnen rood, roze of bruin van kleur zijn en variëren in grootte. In sommige gevallen kunnen ze jeuken of een branderig gevoel geven. De textuur is vaak wat ruw en ze kunnen een beetje op korstjes lijken. Als je ze eraf krabbelt, komen ze vaak snel weer terug.
Deze plekjes komen vooral voor op huid die veel aan de zon is blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de oren en de onderarmen. Het is belangrijk om je huid regelmatig te controleren, vooral als je veel tijd buiten doorbrengt of als je huid al eerder schade door de zon heeft opgelopen.
Waarom is het belangrijk actinische keratosen te laten controleren?
Actinische keratosen zijn een duidelijke waarschuwing dat je huid schade heeft opgelopen door UV-straling. Ze zijn een teken dat je huid kwetsbaar is en dat er een verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom.
Hoewel niet alle actinische keratosen zullen overgaan in huidkanker, is er een verhoogd risico. Behandeling kan variëren van het aanbrengen van speciale crèmes tot het verwijderen van de plekjes met bevriezing (cryotherapie). In sommige gevallen kan een dermatoloog besluiten een stukje weefsel te verwijderen voor verder onderzoek.
Preventie en vroege detectie
De beste manier om actinische keratosen te voorkomen, is door je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF (SPF 30 of 50), draag beschermende kleding en vermijd de zon op het heetst van de dag. Lees meer over hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zon. Regelmatige huidcontroles zijn ook cruciaal. Let vooral op nieuwe plekjes of veranderingen in bestaande plekjes. Meer hierover vind je op onze pagina zelfonderzoek van de huid.
Als je harde plekjes op je handen of andere delen van je huid opmerkt, aarzel dan niet je huisarts te raadplegen. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel in de detectie en opsporing van huidkanker in een vroeg stadium, waarin het goed te behandelingen is.
Voor meer informatie over actinische keratosen, kun je terecht op onze pagina over actinische keratosen.