NieuwsVlogs & Blogs

Mohs’ chirurgie wordt gebruikt om plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom weg te halen. Meestal als deze op het gezicht of hoofd bevindt. Dit is een operatietechniek waarbij de arts, onder lokale verdoving, het plekje krap weghaalt en zo min mogelijk gezonde huid wegsnijdt. Vervolgens wordt dit weefsel meteen onder de microscoop onderzocht.

Wanneer de kanker nog niet helemaal weg is, snijdt de arts weer een extra randje huid weg. Dit wordt ook weer meteen onderzocht. Zo gaat de arts verder tot er geen kankercellen meer worden gevonden onder de microscoop en de randen dus ‘schoon’ zijn. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk en wordt er zo min mogelijk gezonde huid weggehaald. Deze behandeling is niet in alle ziekenhuizen mogelijk.

We ontvingen een mooi ervaringsverhaal van Anton de Man, die de procedure in 2024 heeft ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.

mohsWij die onbekend waren met huidproblemen in het algemeen en met de Mohsprocedure in het bijzonder, kregen het volgende te horen bij aankomst in de kliniek.

De patient en zijn begeleider wordt naar een gezellige huiskamer gebracht en ziet daar lotgenoten binnenkomen uit verschillende steden en dorpen. De patient verblijft daar 3 uur of 6 uur of 9 uur.

Bij binnenkomst maakt de chirurg een klein wondje. Terug in de huiskamer merkt men dat er sympathieke onderlinge gesprekken ontstaan. Nu moet men drie uur wachten. Door een geavanceerde techniek wordt onderzocht of ‘alles er uit is’. Zo nodig wordt de wond groter gemaakt. Weer wacht men drie uur. En wellicht een derde keer.

In de bovenstaande video van het Erasmuc MC Rotterdam, vind je meer informatie over de behandeling.

Toen er zeven of acht mensen binnen waren gedruppeld in de huiskamer, wisten wij natuurlijk niet hoeveel er daarvan patient waren en hoeveel familieleden die als ondersteuning meekwamen. Bij deze begeleiders waren ook mensen die per auto het kunststuk volbrachten om de Rotterdamse files en stoplichten te overwinnen en op tijd in Erasmusmc te zijn. Iemand uit Alkmaar had een hotel geboekt om op tijd te zijn.

Onvergetelijk was de lieve assistentie die op dat moment tegen die acht mensen zei :” Ziezo, wij moeten het vandaag met elkaar doen” . En ze maakte goed duidelijk dat wie koekjes pakt en iets inschenkt bijdraagt aan gezelligheid.

Op mijn hoge leeftijd heb ik al eerder vastgesteld dat mensen die iets presteren het niet nodig hebben om onaardig te zijn.

Ik wist tot voor kort NIETS over huidkanker. Ik heb andere dingen gestudeerd.
Zoals mijn dochter wel eens zei toen zij klein was: Pappa wat ben je toch geleerd en wat ben je toch stom.

Wil je meer weten over deze behandeling? Bekijk dan eens de brochure over Mohs' chirurgie van het Erasmus MC.

Wil jij je ervaringen ook delen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.