NieuwsVlogs & Blogs

Met een kleurtje terugkomen van vakantie is vandaag de dag heel normaal in onze westerse samenleving. We weten nu dat teveel zon schadelijk voor je huid kan zijn. Je kunt ook zelfbruiner gebruiken om een kleurtje te krijgen. In deze blog leggen we je uit wat een zelfbruiner doet en of je beschermt bent tegen uv-straling als je zelfbruiner gebruikt.

Lekker bruin?
Het aantal mensen dat liever een gebruind kleurtje heeft als ze terug komen van vakantie is hoog in de westerse wereld. Wist jij dat het in enkele landen voor mensen juist van belang is om zo wit mogelijk te zijn? Daar is het zelfs de mode.

Vitamine Dtinten bruin
Vroeger was het hebben van een lichte huid een teken van welvaart, dat is in het begin van de 20e eeuw veranderd. Er zijn toen verbanden gelegd tussen het hebben van een vitamine D tekort en zonlicht, waardoor de zon werd gezien als het verhelpen van kwalen (Mes, 2016). Hierdoor is onder andere het zongedrag veranderd. Ook reizen we steeds vaker naar warmere landen, is op vakantie gaan populair geworden. En bovendien hebben we nu meer vrije tijd om van de buitenlucht te genieten, ook in eigenland. Maar de bescherming tegen de zon is nog steeds niet optimaal (Støle et al., 2019).

Aantrekkelijk
Uit onderzoek is gebleken dat een gebruinde huid vaak aantrekkelijker wordt gevonden, aangezien het meer energie en zelfvertrouwen kan geven (Andreassen et al., 2018). Het is dus niet zo gek dat iedereen het liefst met een teint van vakantie terug komt.

zelfbruinerZelfbruiner
Om een gezond tintje zo veilig mogelijk te creëren, want we weten nu dat uv-straling de kans op huidkanker en huidveroudering verhoogd, is de zelfbruiner een optie. Er zijn verschillende soorten zelfbruiners, zoals een mousse, lotion, spray en crème. Zij zorgen er voor dat je binnen enkele uren een natuurlijke, bruine teint hebt.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Er wordt een werkzame stof, genaamd (DHA), toegevoegd in het zelfbruiningsproduct. Deze stof zal een chemische reactie aan gaan met aminozuren in de huid, waardoor de huid geleidelijk aan bruiner kleurt (Martini, 2017). Deze kleur houdt niet eeuwig aan, en zal na verloop van tijd vervagen.

Maar beschermd het zelfbruiningsproduct ook tegen huidkanker en huidveroudering?
Onderzoek toont aan dat zelfbruiningsproducten vrijwel geen bescherming bieden tegen de zon (Choquenet et al., 2009). Er zijn verschillende producten met een SPF (factor), echter is dat vaak een lage factor waardoor je het product om de paar uur moet aanbrengen. Hierdoor wordt de huid niet mooi egaal bruin van kleur (lees hier meer). Het beste advies is om de huid alsnog in de smeren met zonnebrandcrème. Dit wordt geadviseerd vanaf een UV-index van 3 of hoger, aangezien dan een half uur al voldoende is om te verbranden (Ultee, z.d.).

Kortom: het hebben van een teint kan gemakkelijk zonder de huid te beschadigen, maar vergeet daarnaast je zonnebrandcrème niet!

Heb jij nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.