NieuwsVlogs & Blogs

De lente komt eraan en dat betekent dat de zon zich vaker laat zien. De dagen worden langer en er zijn minder wolken en regenbuien dan in de herfst en winter.screenshot 20240311 132957 weather
Dit betekent ook dat je je huid vaker moet beschermen. Waar moet je op letten?

De zonkracht, ook wel de UV-index genoemd, geeft aan hoe lang de gemiddelde mens UV-straling op de huid kan verdragen. De zonkrachtschaal in Nederland varieert van minimaal 0 tot maximaal 8. Bij een zonkracht van 0 bereikt geen UV-straling de grond, terwijl bij een zonkracht van 8 de maximale hoeveelheid UV-straling de grond bereikt. Deze is anno maart 2024 alweer 2 in de middag. Je kunt de zonkracht in je weerapp op je telefoon checken.

De zonkrachtschaal is gebaseerd op hoe lang een gemiddelde Nederlander midden op de dag de zon kan verdragen. Mensen met een donkere huid kunnen van nature langer zon verdragen dan mensen met een lichte huidskleur.

Adviezen over zonbescherming gelden voor de meeste mensen vanaf een zonkracht van 2, welke we dus alweer zien in de middaguren anno maart 2024. Als je een erg lichte huid hebt of huidkanker hebt gehad, kan het slim zijn om eerder je huid te beschermen, vooral wanneer je veel buiten bent.

 

 

Wat zijn de belangrijkste zonbeschermingsadviezen?

parasolDenk aan 'weren, kleren en smeren'!

Als je binnen bent en niet naast een raam zit, krijg je de minste UV-straling. Buiten heb je niet alleen te maken met directe UV-straling van de zon, maar ook met weerkaatsing. Daarom ben je in de schaduw niet volledig beschermd tegen UV-schade. Op het moment dat de zon op zijn sterkst is, vooral in de zomer, is het verstandig om binnen te blijven. Als je toch niet aan de zon kunt ontsnappen, volg dan het volgende advies.

kleding

 

Draag beschermende kleding, een pet of hoed en een zonnebril om UV-straling zoveel mogelijk tegen te houden. Er bestaat zelfs UV-werende kleding. Over het algemeen geldt: hoe dikker de stof, hoe minder UV-straling er doorheen komt. Maar het is niet altijd mogelijk om alle huid met kleding te bedekken, daarom volgt het volgende advies.

 

zonnebrandiconGebruik zonnebrandcrème en breng deze overal en in een voldoende dikke laag aan. Vaak smeren we te dun, waardoor de crème niet goed beschermt. Daarnaast moet je elke crème elke 2 uur opbrengen, ongeacht de factor. Algemeen wordt factor 30 aangeraden, met een erg lichte huid en als huidkankerpatiënt kun je beter voor factor 50 kiezen. Meer informatie hierover lees je op onze website.

 

 

 

Waarom is het belangrijk om je huid te beschermen tegen UV-straling?
Huidkanker kan op verschillende manieren ontstaan. Directe verbranding verhoogt het risico, maar sommige vormen van huidkanker ontstaan juist door langdurige blootstelling aan UV-straling, zelfs zonder zichtbare verbranding. Als je huid verkleurt door de zon, is dit al een teken van schade door UV-straling.

 

Waarom is zonbescherming bij kinderen extra belangrijk?

Kinderen buiten spelen
Net als volwassenen vernieuwt de huid van kinderen zich continu. Maar omdat hun huid nog groeit, heeft het niet altijd genoeg tijd om door zonlicht beschadigde huidcellen te repareren, wat kan leiden tot 'verlittekening'. Deze schade kan later in het leven tot huidkanker leiden. Het is daarom cruciaal om kinderen goed tegen de zon te beschermen.

Voor meer informatie over verschillende vormen van huidkanker, zoals het basaalcelcarcinoom, verwijzen we je graag naar onze website. Daar vind je ook een webinar over zonbescherming, waarin feiten en fabels worden uitgelegd.

Bescherm je huid, want je moet er een heel leven mee doen.

Meer lezen: