NieuwsVlogs & Blogs

Voor mij was het een hele zoektocht om goede, leuke en vooral betaalbare UV-werende kleding te vinden. Wanneer biedt het bescherming? Kun je het in winkels kopen? Is het betaalbaar? In eerste instantie leek het aanbod aan de lage kant, maar wanneer je langer zoekt, zie je veel meer keus. Hier ga ik mee over vertellen in deze blog.

Wat is UV-werende kleding nu eigenlijk?
Ik begon met het uitzoeken van de vraag wanneer kleding officieel UV-bescherming bied en in welke mate.
Met heel wat speurwerk ben ik erachter gekomen dat er voor Europa een keurmerk beschikbaar is voor officieel geteste kleding. Wanneer het icoontje met een zonnetje en ‘40+’ op het label staat, zou de kleding goed moeten beschermen volgens de Europese normen. Kenmerkend aan de code EN 13758-2 (NEN). Onder aan de blog de officiële uitleg.

UV werende kledingBetaalbaar en aanbod?
Nu ik wist dat er een keurmerk beschikbaar was, kon ik verder zoeken. De eerste sites en winkels die online te zien waren, verkochten (in mijn ogen) erg dure UV-werende kleding. Ik heb dit kort overwogen, want ik wil wel goed beschermd zijn komende zomer. Echter zijn het vooral blouses, polo's en veel strakke kleding. Iets wat niet bij mij persoonlijk past en waarvan ik weet dat ik het dan toch niet ga dragen.
Ik ben meer van de basics en het liefst wat baggy, los vallende (boven) kleding.
Dus ik besloot toch maar eerst verder het internet af te struinen, in de hoop wat passenders voor mij persoonlijk te vinden.

Let op voor dropshipping
Na verder te zoeken kwam ik andere sites tegen en zag ik kleding wat misschien beter bij mij zou passen. Wat blijkt? Er zijn vele sites die aan dropshipping doen. Dit houd in dat ze kleding van andere winkels verkopen. Een soort verzamelsite. In eerste instantie zou je denken ‘wat fijn’, maar je moet goed opletten wat je koopt en uit welk land het komt. Zo wordt bijvoorbeeld de wet en regelgeving slechter gevolgd en wordt door verschillende partijen naar elkaar gewezen.


Ik heb zelf meegemaakt dat ik een kledingstuk van een bepaald merk kocht als zijnde “UV-werend”. Toen ik het shirt binnenkreeg bleek hij doorschijnend te zijn. 'Dit kan niet kloppen' dacht ik. Op zoek naar het UV-label… deze zat er uiteraard niet aan. Wat bleek: het merk heeft wel een aantal UV-werende kledingstukken te koop, maar niet dit specifieke t-shirt. Ondanks dat het wel nadrukkelijk bij de advertentie stond! Dit was dus zo een gevalletje van dropshipping.
Ik heb contact met de verkopende partij opgenomen, maar zij wijzen simpelweg naar het merk en beschuldigen hen van verkeerde informatie verstrekking aan hun site. Erg jammer want nu had ik nog steeds geen leuk UV-werend shirt.

 Jackpot
Uiteindelijk kwam ik op een site van een merk die zelfs twee fysieke winkels in Nederland heeft. Helaas is dit voor mij te ver weg maar ze verkopen ook online. Erg goed geprijsde kleding zelfs. Met het officiële UV-label. Sportieve en basic kleding. Voor mij persoonlijk dus de jackpot!
Al snel bestelde ik een vest en een legging. Even zoeken naar de juiste maat maar ik ben ontzettend blij dat ik dit winkeltje heb gevonden. Na ontvangst van de bestelling heb ik er gelijk weer één de deur uit gedaan. Eindelijk heb ik leuke en vooral betaalbare UV-werende kleding gevonden.

Bij bekende grote (goedkope) winkels liggen ook wel eens pareltjes. Officiële UV-werende kleding voor erg weinig geld. Houdt je ogen dus goed open want het is even zoeken en vooral goed opletten, maar dan heb je ook wat!

en 13758 2

EN 13758-2 is een productnorm voor bescherming tegen de schadelijke uv A- en uv B-straling van de zon. Kleding die gecertificeerd is conform deze norm wordt gemarkeerd met een factor voor bescherming tegen ultraviolette straling (de UPF-waarde), die het beschermend vermogen aangeeft. De beschermingsgraad is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de dikte, dichtheid en kleur van het materiaal. Tegelijkertijd wordt het beschermend vermogen van het textiel ook beïnvloed door slijtage en wassen, alsmede door het uitrekken van de kleding.

Niet alle stoffen en kleuren bieden dezelfde bescherming. Zonbeschermende kleding beschermt je tegen de zon. Er zijn bepaalde factoren die kleding zonveilig maken:
✔Kleur: Donkere of helderdere tinten kleding zijn het beste om te dragen omdat ze licht en UV-stralen meer absorberen dan lichtere kleuren.
✔Stof: Zonbeschermende kleding is normaal gesproken dicht geweven, zoals denim, canvas, wol of synthetische vezels. Ze zijn meer beschermend dan een pure, dunne of los geweven doek. ✔Stoftype: Stoffen zoals polyester en nylon presteren het beste als het gaat om het verstoren van UV-transmissie. Wol en zijde staan op de tweede plaats, terwijl katoen, rayon, vlas en hennep de minst favoriete ruwe stoffen zijn voor UPF-kleding.
✔Dekking: Hoe meer huid je outfit bedekt, hoe beter je bescherming. Kies waar mogelijk voor shirts met lange mouwen en lange broeken of rokken.

 https://waarzitwatin.nl/producten/uv-beschermende-kleding
https://www.lifespan.org/lifespan-living/beyond-spf-sun-protective-clothing#

 Door: Kim Hendriksen - ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij HUKAs