NieuwsVlogs & Blogs

Voor velen van ons is het jaar 2022 als het ware omgevlogen en dat geldt zeker voor het HUKAs-team. De enthousiaste groep vrijwilligers is dit jaar gelukkig fors uitgebreid en heeft zich beziggehouden met het ontwikkelen van allerlei activiteiten en organiseren van acties en evenementen. 

Terugblik 2022

Op 8 oktober werd de eerste HUKAs Huidkanker Contactdag gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op deze fantastische locatie waren er meerdere sprekers die de deelnemers op uiterst interactieve wijze informeerden over huidkanker gerelateerde onderwerpen. 

Als eerste programmaonderdeel was er een formeel moment. Aan de weduwe van Dick Slingerland werd postuum het erelidmaatschap in de vorm van een “bedankt” beeldje met inscriptie uitgereikt. Als CEO van Alphatron was Dick in 2019 de eerste weldoener van HUKAs waardoor de oprichtingskosten en eerste activiteiten bekostigd konden worden. 

Daarna deelden twee huidkankerpatiënten hun ervaring waarbij de foto’s in de presentaties boekdelen spraken. Entertainer/zangeres Ria Valk vertelde over haar innige relatie met de zon waar ze urenlang in kon ‘bakken’ en ging langs alle tafels om de genezing van haar MOHS-littekens te laten zien.  

Alle sprekers kregen een mooie fles wijn en een chocoladepakket. De deelnemers werden aan het einde van deze dag verrast met een goed gevulde goodiebag. Dank en hulde aan alle sponsors/weldoeners voor het ter beschikking stellen van de samples, de gezichtenboekjes en andere lvt’jes (leuk voor thuis) waarmee de goodiebag meer dan goed gevuld was.

Eerder dit jaar was vanuit een professionele studio in Capelle a/d IJssel het HUKAs Webinar via een livestream te volgen. Wij werden verrast met 425 aanmeldingen waar we niet alleen erg blij maar ook zeker trots op waren. Het op de juiste wijze insmeren was één van de topics naar aanleiding van veel mediabelangstelling over de hoax dat gebruik van zonnebrandcrèmes kankerverwekkend zou zijn. 

De vele en positieve feedback motiveert ons om in 2023 opnieuw zo’n activiteit te organiseren.

We konden in West-Europa genieten van een lange en warme zomer. Goed insmeren en het dragen van UV beschermende kleding plus hoeden/petten waren topics in de media. Om de buitensporters en recreanten extra te motiveren ging ‘HUKAs de lucht in’ en uit de vele en leuke reacties bleek dat we ook bij de zonaanbidders de juiste snaar raakten.

HUKAs heeft actief deelgenomen aan het tot stand brengen van het Nationaal Actieplan Huidkanker. De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland heeft een website gelanceerd waarop alle actiepunten staan om huidkanker aan te pakken. Omdat het aantal patiënten met huidkanker enorm stijgt, is preventie nú nodig. De druk op de bemensbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van toekomstige zorg zal alleen maar toenemen. Ook dat vraagt nú om maatregelen.

Blik op 2023

Na een succesvol jaar 2022 kijken we vooruit naar 2023.

Wat ikzelf heb geleerd is dat we onze doelstellingen steeds meer en beter realiseren en dat ‘patiëntencontact’ de hoogste prioriteit moet hebben. Tijdens vele persoonlijke contacten werden schrijnende ervaringen met mij gedeeld. Na ernstige medische ingrepen konden patiënten niet altijd rekenen op de juiste zorgverleners terwijl de gehele keten hier wel in voorziet. Als ik ook uit eigen ervaring put wil ik één pijnpunt als voorbeeld vermelden: littekenzorg. Als kritische noot zeg ik dan “waarom is er nog steeds geen betere samenwerking met de beroepsgroep huidtherapeuten die patiënten direct kunnen helpen met verzachtende behandelingen” of na ingrijpende operaties een beroep kunnen doen op bijvoorbeeld psychologische zorg onder het motto ‘de patiënt moet centraal staan en niet de kwaal’. Dit proces verloopt weliswaar steeds beter maar we moeten met elkaar streven naar het optimale resultaat, zeker nu de reële verwachting is dat het aantal huidkankerdiagnoses significant zal stijgen.

Om nog maar te zwijgen van patiënten die met littekens en al snel weer aan het werk moeten of een re-integratietraject starten. Wat is de hulp die bijvoorbeeld het UWV verschaft? En wat voor rol kan of moet HUKAs hierin spelen.

Tot slot een persoonlijke beschouwing. Helaas is 2022 voor mij en mijn echtgenote een minder geslaagd jaar geworden door plotselinge medische omstandigheden. Op het moment van concipiëren van dit voorwoord heb ik mijn vijfde chemobehandeling gehad. Als medeoprichter en voorzitter van HUKAs heeft u recht op de onvoorwaardelijke inzet van uw Stichtingsbestuur. Dankzij de excellente groep vrijwilligers zijn taken naadloos overgenomen, waarvoor ik veel dank aan het HUKAs-Team ben verschuldigd. Maar eind december of medio januari geef ik de voorzittershamer over aan mijn opvolger. Nadere mededelingen daarover volgen nog, maar ik blijf HUKAs trouw als vrijwilliger.

Ik ben trots op HUKAs wat wij in drie jaar tijd met elkaar hebben bereikt en bedank hierbij alle donateurs voor hun aanmelding bij onze stichting. Ook dank aan de fijne partners/sponsors die HUKAs het mogelijk maken zonnebrandcrèmes toe te voegen aan het welkomstpakket of die producten beschikbaar te stellen tijdens acties. De fantastische glossy ‘In your Face’ en het confronterende ‘gezichtenboekje voor niet melanoom huidkankerpatiënten’. De vele samples en informatie die we aan belangstellenden ter beschikking kunnen stellen. Dat geeft mij als ervaringsdeskundige een heel goed en tevreden gevoel.  

Als uw voorzitter neem ik hierbij afscheid van u allen met het bekende motto:

“Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten”.

Jaap Touw