NieuwsVlogs & Blogs

Dit is het ervaringsverhaal van Hans Jansen. Sinds 2008 is hij onder behandeling bij een dermatoloog i.v.m. huidkanker of voorstadia daarvan. Hij wil zijn verhaal delen om meer kenbaarheid te geven aan de gevaren van de zon en andere kankerpatiënten tot steun te zijn met zijn kennis als huidkanker patiënt.

“Het begon in 2008, toen vond ik een plekje op mijn voorhoofd, diagnose werd gesteld en het bleek nog goedaardig te zijn. Het plekje werd vervolgens met stikstof behandeld. Het feit dat het goedaardig was, was voor mij geruststellend. Maar daarna begonnen er in 2009 op mijn kalende hoofd ook rode plekjes te ontstaan. De diagnose van deze plekken was minder positief. In 2016 en 2017 is huidkanker verwijderd op mijn hoofd. Ook is een puist operatief verwijderd uit mijn rechter onder been. Al met al ben ik dus al een aantal jaar huidkanker patiënt en komt het op verschillende plekken terug en heb ik verschillende behandelingen ondergaan.

Vanaf 2009 heb ik alle voorkomende behandelingen ondergaan, hoofd met Efudix zalf ingesmeerd en verbonden gedurende een periode. Daarvan had ik achteraf wel pijn en een bijtend gevoel op het ingesmeerde deel van het hoofd. Vervolgens heb ik photodynamische therapie (PDT) gehad, daarbij wordt de plek ingesmeerd en onder een lamp gehouden. Hierbij heb ik een keer een zeer pijnlijke ervaring gehad. Het is een gevoel zoals oververhitting, er werd toen geprobeerd met koude en natte doeken te koelen maar dit lukte onvoldoende, vervolgens is er met injectie getracht de ontsteking te verminderen. ervaringsverhaal hans jansen

Op de foto bij dit artikel kun zien wat het effect was. Het lijkt alsof het vocht uit mijn hoofd naar mijn oogleden was gezakt. Ik heb ook periode mijn hoofd met een speciale zalf ingesmeerd en mocht ik naar buiten in de zon i.p.v. onder de warmte lamp. Dit was een stuk minder pijnlijk dan de traditionele PDT behandelingen. Een tijd geleden heb ik ook een PDT behandeling gehad onder speciale daglichtlampen in een kamer binnen. Deze behandeling onder daglichtlampen heb ik ook als zeer prettig ervaren.

Een andere tip die ik andere patiënten met huidkanker kan geven is het gebruik van zalf op basis van olijven. Ik heb zelf de zalf La Vialla uit Italië. Authentiek gemaakte cosmeticaproducten voor de huid op basis van biologische olijfolie, die de huid verzachten en verzorgen.”