NieuwsVlogs & Blogs

De zomer is in volle gang en op het moment van schrijven van deze blog ‘genieten’ we van een echte hittegolf. HUKAs doet veel aan insmeervoorlichting en het verhogen van het insmeerbewustzijn. Kijk eens goed om je heen en zie hoeveel zonaanbidders zich niet of onvoldoende insmeren. Kijk op www.hukas.nl voor de juiste insmeermethode. Zorgwekkender vind ik de jonge ouders die met hun kids heerlijk naar buiten gaan en de kleintjes niet insmeren en de kwetsbare huidjes niet beschermen met een pet of hoedje. Er is steeds meer UV-werende kleding te koop. Bescherm je huid en begin er zo vroeg mogelijk mee. Zonverbranding onder de 18 jaar verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op huidkanker. 

Wat echter heel positief is, is dat er in het land steeds meer insmeerpalen verschijnen. Op allerlei locaties, zowel in het centrum van een stad als bij sportterreinen, zien we een variatie van dispensers, de één nog fancier dan de ander. Ook de commercie heeft dit verdienmodel ontdekt. Maar zo hebben we het beschreven in het Nationaal Actieplan Huidkankerzorg Nederland (NAH) en het doel heiligt de middelen. 

Tijdens de zomermaanden draait het HUKAs-Team enthousiast door.  
Op twee warme dagen heeft dit team een vlucht geregeld met ‘een reclamesleep’ daarachter met de simpele tekst “Bescherm je huid”. Uiteraard werd boven de kuststrook gevlogen en zelfs het NK Beachvolleybal bezocht want we blijven de recreanten, buitensporters en buitenwerkers motiveren zich goed in te smeren en verstandig met de zon om te gaan. 

Het webinar was een groot succes met heel veel deelnemers en nu wordt op 8 oktober a.s., waarschijnlijk op een mooie locatie in Utrecht, de eerste lotgenotencontactdag georganiseerd. Ook niet-huid kankerpatiënten zijn van harte welkom om te luisteren naar huidexperts zoals dermatologen die een aantal nieuwe ontwikkelingen zullen presenteren.  

Onze ambitieuze agenda genereert ook veel uitnodigingen. Zo waren we met een marktkraam aanwezig tijdens het Vrijwilligersfestival in Lelystad, zijn we vertegenwoordigd tijdens het Roodharigen festival met de nadruk op ‘de red hair day’ en komen er nog meer veelbelovende activiteiten aan. 

Zo heeft een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam een tweede project opgeleverd op het gebied van Artificial Intelligence (AI), want ook HUKAs gaat stap voor stap voor de toekomst en volgt deze ontwikkelingen in de medische wereld op de voet. 

Deze voorzitter is helaas weer een echte patiënt geworden en ondergaat medische behandelingen waardoor het wenselijk is het voorzittersstokje over te dragen. We doen graag nog eens een beroep op een huidkankerpatiënt, iemand uit diens omgeving of iemand anders met (bestuurlijke) ervaring of andere talenten die deze functie (voor een termijn) wil vervullen. De nieuwe voorzitter zal leiding geven aan de ingezette professionaliseringsslag die we nu maken samen met ons backoffice.  Geïnteresseerden, of zij die meer informatie willen hebben, nodigen wij graag uit zich daarvoor per e-mail op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

En tot slot: Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten. 

Met zonnige groet, 
Jaap Touw 
Voorzitter HUKAs