NieuwsVlogs & Blogs

Via HUKAs ben ik in contact gekomen met een ervaringsdeskundige die mij vertelde over zijn arts. Eerder had hij al eens gezegd dat ze in Rotterdam en Maastricht ver zijn met wetenschappelijk onderzoek naar non-melanoom huidkanker. Maar toch ging ik af op het woord van mijn zorgverzekeraar.

Eigenwijs als ik ben, ging ik ervan uit dat de zorgverzekeraar ook goed op de hoogte zou zijn van de specialisaties van alle ziekenhuizen. Achteraf gezien bleek dit dus tegen te vallen, en heb ik voor mijn gevoel nog geen passende arts gevonden voor mijn situatie.

Op aanraden van de ervaringsdeskundige heb ik toch weer contact gezocht met mijn zorgverzekeraar. Ik heb hen de situatie voorgelegd en gevraagd of het mogelijk was alsnog naar een van de andere twee gespecialiseerde ziekenhuizen te gaan voor een second opinion.

Ze vertelde me dat dit altijd mag, er zitten geen voorwaarden aan. Het enige wat ik moet regelen is nogmaals een doorverwijzing van mijn huidige arts. Als je dermatoloog dit niet wil doen, kan het ook altijd via de huisarts. Dit keer niet voor een second opinion maar voor een third opinion (dit noemen ze zo omdat het de derde arts is die naar je casus kijkt).

Ik heb direct een telefonische afspraak met mijn dermatoloog ingepland. Ondanks dat ik een vriendelijke dermatoloog heb, was ik toch zenuwachtig. Bovenstaande legde ik haar in het kort uit waarop ze erg begripvol reageerde. Ze ging de doorverwijzing in orde maken. Ergens had ik wel verwacht dat ze zo vriendelijk zou reageren, maar toch was het een opluchting. Ik vroeg om één van drie specifieke artsen omdat ik over hen al veel positiefs heb gelezen.

Een week later kreeg ik al de uitnodiging van het Erasmus MC binnen. Anderhalve week later kon ik al terecht. Echter las ik in mijn persoonlijke omgeving van het ziekenhuis dat ik niet naar een specifieke arts verwezen was. Ik heb daarom contact opgenomen met het desbetreffende ziekenhuis. Blijkbaar was mijn intake ingepland bij een arts assistent, wat dus niet de bedoeling was. Ik heb nogmaals mijn wensen aangegeven, waarna de afspraak werd geannuleerd en ik kreeg een nieuwe afspraak met één van de 3 artsen waar ik om vroeg. Weliswaar drie weken later, maar ik was al lang blij dat ik bij deze dermatoloog terecht kan kon.

Deze afspraak bleek onder een spreekuur te vallen genaamd oncologie complex. Ik ging mij weer afvragen of mijn situatie daar wel ernstig genoeg voor is. Maar goed, ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ze dit voor me hebben geregeld. Liever een 'te goede' arts die me uitlegt dat er 'minder' nodig is dan dat ik weer een arts te spreken krijg die voor mijn gevoel niet veel af weet van non-melanoom huidkanker.

Ik moest een half uur van te voren aanwezig zijn om mij in te schrijven. Al snel werd ik binnengeroepen door de dermatoloog. Mijn medische geschiedenis werd kort doorgenomen en de vragen waarvoor ik kwam. Zoals wat de wachttijd in dit ziekenhuis was, of er een meerwaarde was om over te stappen en ook verdachte plekken waar ik graag haar mening over wilde hoorde. Ik kreeg weer een volledige check van mijn lichaam. Dit vond ik erg fijn en hierdoor voelde ik me serieus genomen.

Dit was de eerste dermatoloog die het bultje op mijn neus erkende. Ze vermoedde beginnende zonneschade (actinische keratose). Haar advies was om mijn voorhoofd, neus en een plek op mijn knie te behandelen met efudix crème. Deze crème had ik al in huis maar gezien de behandeling daarmee niet niks is, heb ik gewacht tot ik voor mezelf duidelijk had welke arts mee zou kijken mocht het nodig zijn.

Ook stelde ze voor een biopt van een plekje op de achterkant van mijn oor te nemen. Momenteel wacht ik nog vol spanning op de uitslag. Deze krijg ik na twee weken telefonisch. Dan kan ik meteen nog vragen stellen die in de tussentijd in mij opkomen. Daarnaast heb ik nog even tijd om mij te verdiepen in de behandeling met efudix, zodat ik daar eventueel ook nog vragen over kan stellen.

Het was een hele positieve ervaring. Een erg vriendelijke en meedenkende arts. Ik ben dus ontzettend blij dat ik toch nog voor de third opinion ben gegaan. Zoals het er nu naar uit ziet zal ik mijn vervolgafspraken in dat ziekenhuis plannen.

Mijn volgende blog zal over de efudix crème gaan.