NieuwsVlogs & Blogs

Mijn eerste drie basaalcelcarcinomen leken niet op de foto's die ik online kon vinden. Maar mijn gevoel zei dat er iets niet klopte, omdat ze wel voldeden aan de signalen. Hierdoor was ik er niet gerust op.

De eerste twee basaalcelcarcinomen vielen me op doordat er telkens een schraal plekje terugkwam, op dezelfde plek. Vergis je niet, ik heb het over millimeters hier. Uiteindelijk kwam het telkens terug als een klein bultje met in het midden een korstje. Beide op mijn voorhoofd, dus ik kon er ook niet omheen. Ik noem het vaak een vulkaantje. Omdat het een minuscuul rondje is, waarin je soort rimpeltjes ziet die naar het midden lopen. In het midden ontstaat dan ook een kratertje (hetgeen waar een korstje op komt). Mijn derde basaalcelcarcinoom leek hier echter niet op. Dit was een huidkleurige moedervlek, maar er kwam wel telkens weer een (millimeters klein) korstje op.

Als je realistisch naar veranderingen op je huid kijkt, kun je er snel bij zijn. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze het liever niet weten. Dat ze liever wegkijken, tot het echt niet meer kan. Basaalcelcarcinoom zaait niet snel uit en het is natuurlijk nooit fijn een plekje weg te laten halen. Maar het groeit wel, zolang je er niets aan laat doen. Mijn ervaring is dat je er maar beter op tijd bij kan zijn. Zodat het nog 'gemakkelijk' te behandelen is en je ergere gevolgen voor bent. 

Natuurlijk heb ik het er niet over dat je voor elk minuscuul bultje naar de huisarts en/of dermatoloog moet stappen. Maar als je merkt dat een plekje telkens terugkomt, niet meer weggaat, of er een korstje op ontstaat, laat er dan naar kijken. Ga in gesprek met je huisarts en/of dermatoloog en benoem de signalen die je ziet. 

Vanaf begin af aan kreeg ik al de tip om foto's te maken. Ik dacht 'daar is geen beginnen aan'. Maar het werkt voor mij persoonlijk wel om alleen de (in mijn ogen) verdachte plekjes te fotograferen. Tegenwoordig bestaat hier ook een app voor. Daarnaast schrijf ik het ook voor mezelf op. Zodat ik precies op een rijtje heb wanneer een bultje is ontstaan en waarom ik deze verdacht vind. Hierdoor kan ik het voor mezelf loslaten, maar staat het wel genoteerd. Het is dan ook handig vergelijkingsmateriaal voor jezelf en/of de dermatoloog.

Ook helpt het mij om te weten waar je op moet letten. Want niet elke BCC ziet er hetzelfde uit. Van een glanzend bultje tot een eczeemplekje. Maar vooral de veranderingen, geven de doorslag.

Mijn advies is dan ook: 'Luister naar je gevoel, maar blijf realistisch'.