NieuwsVlogs & Blogs

Mohs’ chirurgie wordt gebruikt om plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom weg te halen. Meestal als deze op het gezicht of hoofd bevindt. Dit is een operatietechniek waarbij de arts, onder lokale verdoving, het plekje krap weghaalt en zo min mogelijk gezonde huid wegsnijdt. Vervolgens wordt dit weefsel meteen onder de microscoop onderzocht.

Wanneer de kanker nog niet helemaal weg is, snijdt de arts weer een extra randje huid weg. Dit wordt ook weer meteen onderzocht. Zo gaat de arts verder tot er geen kankercellen meer worden gevonden onder de microscoop en de randen dus ‘schoon’ zijn. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk en wordt er zo min mogelijk gezonde huid weggehaald. Deze behandeling is niet in alle ziekenhuizen mogelijk.

We ontvingen een mooi ervaringsverhaal van Anton de Man, die de procedure in 2024 heeft ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.

Met een kleurtje terugkomen van vakantie is vandaag de dag heel normaal in onze westerse samenleving. We weten nu dat teveel zon schadelijk voor je huid kan zijn. Je kunt ook zelfbruiner gebruiken om een kleurtje te krijgen. In deze blog leggen we je uit wat een zelfbruiner doet en of je beschermt bent tegen uv-straling als je zelfbruiner gebruikt.

Lekker bruin?
Het aantal mensen dat liever een gebruind kleurtje heeft als ze terug komen van vakantie is hoog in de westerse wereld. Wist jij dat het in enkele landen voor mensen juist van belang is om zo wit mogelijk te zijn? Daar is het zelfs de mode.

De lente komt eraan en dat betekent dat de zon zich vaker laat zien. De dagen worden langer en er zijn minder wolken en regenbuien dan in de herfst en winter.screenshot 20240311 132957 weather
Dit betekent ook dat je je huid vaker moet beschermen. Waar moet je op letten?

Sinds 2015 zijn er bij Kim verschillende soorten huidkanker gediagnosticeerd. Dit heeft veel impact gehad op haar leven. Ze heeft erg veel aan lotgenotencontact gehad.

Bekijk hier de video.

Voor mij was het een hele zoektocht om goede, leuke en vooral betaalbare UV-werende kleding te vinden. Wanneer biedt het bescherming? Kun je het in winkels kopen? Is het betaalbaar? In eerste instantie leek het aanbod aan de lage kant, maar wanneer je langer zoekt, zie je veel meer keus. Hier ga ik mee over vertellen in deze blog.

Tiffany Deijle is huidtherapeut en vrijwilliger bij HUKAs. Ze deelt haar ervaring over haar stageperiode op Curaçao.

1 augustus was het eindelijk zover. Mijn droom om mijn studie op internationaal aspect te verbeteren kwam eindelijk uit, zes maanden lang mijn minor volgen op Curaçao. Het was een uitdaging om een stageplek te vinden, aangezien huidtherapie niet wereldwijd bekend is. Ik heb een plek bemachtigd in een andere tak in de (para)medische wereld, een fysiotherapeutische praktijk. Dankzij deze stageplek heb ik veel ervaring op mogen doen om een samenwerking aan te gaan met een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten werken nauw samen met patiënten, net zoals huidtherapeuten. Het verschil hierbij is dat fysiotherapeuten gespecialiseerd zijn in het verbeteren van het bewegingsmechanismen; spieren, pezen, botten en gewrichten.

Voor velen van ons is het jaar 2022 als het ware omgevlogen en dat geldt zeker voor het HUKAs-team. De enthousiaste groep vrijwilligers is dit jaar gelukkig fors uitgebreid en heeft zich beziggehouden met het ontwikkelen van allerlei activiteiten en organiseren van acties en evenementen. 

Dit is het ervaringsverhaal van Hans Jansen. Sinds 2008 is hij onder behandeling bij een dermatoloog i.v.m. huidkanker of voorstadia daarvan. Hij wil zijn verhaal delen om meer kenbaarheid te geven aan de gevaren van de zon en andere kankerpatiënten tot steun te zijn met zijn kennis als huidkanker patiënt.

De zomer is in volle gang en op het moment van schrijven van deze blog ‘genieten’ we van een echte hittegolf. HUKAs doet veel aan insmeervoorlichting en het verhogen van het insmeerbewustzijn. Kijk eens goed om je heen en zie hoeveel zonaanbidders zich niet of onvoldoende insmeren. Kijk op www.hukas.nl voor de juiste insmeermethode. Zorgwekkender vind ik de jonge ouders die met hun kids heerlijk naar buiten gaan en de kleintjes niet insmeren en de kwetsbare huidjes niet beschermen met een pet of hoedje. Er is steeds meer UV-werende kleding te koop. Bescherm je huid en begin er zo vroeg mogelijk mee. Zonverbranding onder de 18 jaar verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op huidkanker.