NieuwsVlogs & Blogs

Harde plekjes op je handen?

Heb je harde plekjes op je handen, armen, decolleté of gezicht? Wat zijn dat en moet je je zorgen maken? Veel mensen merken op een gegeven moment harde plekjes op hun huid. Deze plekjes kunnen ruw aanvoelen, enigszins verheven zijn en vaak lijken ze onschuldig. Wat velen niet weten, is dat deze harde plekjes op bijvoorbeeld de handen actinische keratosen kunnen zijn, een voorstadium van huidkanker.

Wat zijn actinische keratosen?

Actinische keratosen zijn ruwe, schilferige plekjes die zich vormen op huid die veel aan de zon is blootgesteld. Deze plekjes komen vaak voor op de handen, gezicht, oren, en zelfs de hoofdhuid bij mensen met dunner wordend haar. Ze ontstaan door jarenlange blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, wat leidt tot beschadiging van de huidcellen.

Het is belangrijk om te weten dat actinische keratosen als een voorstadium van huidkanker worden beschouwd. Hoewel niet elke actinische keratose zich zal ontwikkelen tot huidkanker, bestaat er wel een risico. Daarom is het essentieel om deze plekjes serieus te nemen en tijdig te laten behandelen.

Hoe herken je actinische keratosen?

Actinische keratosen verschijnen meestal als ruwe, droge of schilferige plekjes op de huid. Ze kunnen rood, roze of bruin van kleur zijn en variëren in grootte. In sommige gevallen kunnen ze jeuken of een branderig gevoel geven. De textuur is vaak wat ruw en ze kunnen een beetje op korstjes lijken. Als je ze eraf krabbelt, komen ze vaak snel weer terug.

Deze plekjes komen vooral voor op huid die veel aan de zon is blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de oren en de onderarmen. Het is belangrijk om je huid regelmatig te controleren, vooral als je veel tijd buiten doorbrengt of als je huid al eerder schade door de zon heeft opgelopen.

Waarom is het belangrijk actinische keratosen te laten controleren?

Actinische keratosen zijn een duidelijke waarschuwing dat je huid schade heeft opgelopen door UV-straling. Ze zijn een teken dat je huid kwetsbaar is en dat er een verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom.

Hoewel niet alle actinische keratosen zullen overgaan in huidkanker, is er een verhoogd risico. Behandeling kan variëren van het aanbrengen van speciale crèmes tot het verwijderen van de plekjes met bevriezing (cryotherapie). In sommige gevallen kan een dermatoloog besluiten een stukje weefsel te verwijderen voor verder onderzoek.

Preventie en vroege detectie

De beste manier om actinische keratosen te voorkomen, is door je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF (SPF 30 of 50), draag beschermende kleding en vermijd de zon op het heetst van de dag. Lees meer over hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zon. Regelmatige huidcontroles zijn ook cruciaal. Let vooral op nieuwe plekjes of veranderingen in bestaande plekjes. Meer hierover vind je op onze pagina zelfonderzoek van de huid.

Als je harde plekjes op je handen of andere delen van je huid opmerkt, aarzel dan niet je huisarts te raadplegen. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel in de detectie en opsporing van huidkanker in een vroeg stadium, waarin het goed te behandelingen is.

Voor meer informatie over actinische keratosen, kun je terecht op onze pagina over actinische keratosen

Dermatoloog dr. Francis WU heeft veel ervaring met patiënten en huidkanker. Hij heeft deze interessante blog voor ons geschreven over mensen met een donkere huid en hun risico op huidkanker. HUKAs heeft de tekst aangepast om hem gemakkelijker leesbaar te maken. Hij schreef eerder al deze blog over huidkanker bij mensen met een donkere huid.

Huidkanker preventieve maatregelen bij een donkere huid

Huidkanker komt minder vaak voor bij mensen met een donkere huid, maar wanneer het voorkomt, kan het ernstiger zijn. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de huid te behouden en het risico op huidkanker te minimaliseren. Hieronder bespreken we enkele cruciale stappen die kunnen helpen bij de preventie van huidkanker bij mensen met een donkere huid.

Dermatoloog Dr. Francis WU heeft veel ervaring met patiënten en huidkanker. Hij heeft deze interessante blog voor ons geschreven over mensen met een donkere huid en hun risico op huidkanker. HUKAs heeft de tekst aangepast om hem gemakkelijker leesbaar te maken.

Huidkanker bij mensen met een donkere huid

Huidkanker wordt vaak gezien als een aandoening die voornamelijk mensen met een lichte huid treft. Mensen met een donkere huid zijn ook vatbaar voor huidkanker, hoewel de prevalentie (hoe vaak het voorkomt) lager is. De ernst van huidkanker bij mensen met een donkere huid wordt vaak onderschat, wat leidt tot late diagnose en hogere sterftecijfers. Dit artikel biedt een overzicht van huidkanker bij mensen met een donkere huid, en hun risicofactoren.

Mohs’ chirurgie wordt gebruikt om plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom weg te halen. Meestal als deze op het gezicht of hoofd bevindt. Dit is een operatietechniek waarbij de arts, onder lokale verdoving, het plekje krap weghaalt en zo min mogelijk gezonde huid wegsnijdt. Vervolgens wordt dit weefsel meteen onder de microscoop onderzocht.

Wanneer de kanker nog niet helemaal weg is, snijdt de arts weer een extra randje huid weg. Dit wordt ook weer meteen onderzocht. Zo gaat de arts verder tot er geen kankercellen meer worden gevonden onder de microscoop en de randen dus ‘schoon’ zijn. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk en wordt er zo min mogelijk gezonde huid weggehaald. Deze behandeling is niet in alle ziekenhuizen mogelijk.

We ontvingen een mooi ervaringsverhaal van Anton de Man, die de procedure in 2024 heeft ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.

Met een kleurtje terugkomen van vakantie is vandaag de dag heel normaal in onze westerse samenleving. We weten nu dat teveel zon schadelijk voor je huid kan zijn. Je kunt ook zelfbruiner gebruiken om een kleurtje te krijgen. In deze blog leggen we je uit wat een zelfbruiner doet en of je beschermt bent tegen uv-straling als je zelfbruiner gebruikt.

Lekker bruin?
Het aantal mensen dat liever een gebruind kleurtje heeft als ze terug komen van vakantie is hoog in de westerse wereld. Wist jij dat het in enkele landen voor mensen juist van belang is om zo wit mogelijk te zijn? Daar is het zelfs de mode.

De lente komt eraan en dat betekent dat de zon zich vaker laat zien. De dagen worden langer en er zijn minder wolken en regenbuien dan in de herfst en winter.screenshot 20240311 132957 weather
Dit betekent ook dat je je huid vaker moet beschermen. Waar moet je op letten?

Sinds 2015 zijn er bij Kim verschillende soorten huidkanker gediagnosticeerd. Dit heeft veel impact gehad op haar leven. Ze heeft erg veel aan lotgenotencontact gehad.

Bekijk hier de video.

Voor mij was het een hele zoektocht om goede, leuke en vooral betaalbare UV-werende kleding te vinden. Wanneer biedt het bescherming? Kun je het in winkels kopen? Is het betaalbaar? In eerste instantie leek het aanbod aan de lage kant, maar wanneer je langer zoekt, zie je veel meer keus. Hier ga ik mee over vertellen in deze blog.

Tiffany Deijle is huidtherapeut en vrijwilliger bij HUKAs. Ze deelt haar ervaring over haar stageperiode op Curaçao.

1 augustus was het eindelijk zover. Mijn droom om mijn studie op internationaal aspect te verbeteren kwam eindelijk uit, zes maanden lang mijn minor volgen op Curaçao. Het was een uitdaging om een stageplek te vinden, aangezien huidtherapie niet wereldwijd bekend is. Ik heb een plek bemachtigd in een andere tak in de (para)medische wereld, een fysiotherapeutische praktijk. Dankzij deze stageplek heb ik veel ervaring op mogen doen om een samenwerking aan te gaan met een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten werken nauw samen met patiënten, net zoals huidtherapeuten. Het verschil hierbij is dat fysiotherapeuten gespecialiseerd zijn in het verbeteren van het bewegingsmechanismen; spieren, pezen, botten en gewrichten.