NieuwsIn de media

Sun clouds blue sky

Het Pinksterweekend wordt erg zonnig, maar dat betekent dus ook dat je op moet passen. RIVM wetenschapper Arjan van Dijk vertelt in een interview met De Telegraaf: "De voorjaarslucht is blauwer en helderder dan voorgaande jaren en daardoor is de zon erg krachtig" Hij voegt daaraan toe dat mensen juist meer tijd hebben tijdens Pinksteren om naar buiten te gaan. Maar hij adviseert dat wel verstandig te doen: "dus niet tussen 12 en 15 uur".  

Om zijn advies te benadrukken voegt hij toe "Wat de meeste mensen niet weten, is dat de zon in het voorjaar even hoog staat als in de zomer. Dus als de lucht erg blauw en schoon is, kan de voorjaarszon net zo krachtig zijn als het zomerzonnetje." Hij vertelt ook dat de lucht nu nog blauwer is dan voorgaande jaren, omdat er de afgelopen tijd veel droge en stofvrije lucht vanaf de Noordpool is gekomen. Daarbij is minder uitstoot van fabrieken en auto's, dat ook een klein beetje bijdraagt aan de blauwe lucht. 

Dat maakt dat het zonkracht 6 wordt dit weekend. Dat is voor een Pinksterweekend erg hoog, aangezien het in de zomer meestal hoogstens zonkracht 7 wordt. Dat geldt al vanaf zaterdag, dus de verbranding ligt op de loer! Om verbranding te voorkomen wordt er aangeraden om met bedekte bekleding naar buiten te gaan, ook armen en benen. Draag een zonnebril met UV-reflecterende factor en smeer jezelf om de twee uur in met een zonnebrandcreme van minimaal factor 30. 

Het RIVM is onderdeel van het Zonkrachtactieplan (ZAP), welke bestaat uit vijftien non-profit organisaties. Het doel hiervan is om het aantal Nederlanders dat met huidkanker gediagnosticeerd wordt te verminderen. HUKAs is hier ook een onderdeel van, en staat de bovengenoemde adviezen door Arjan van Dijk uiteraard bij!