NieuwsIn de media

Hoe ziet je huid er echt uit? Huidkanker campagne NDVD

Vrijdag 15 mei is de online huidkanker campagne 'Hoe ziet je huid er écht uit?' gestart. Deze werd geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Het doel van deze campagne is om bewustzijn te creeren om de huid te beschermen tegen de zon en daarmee huidkanker te voorkomen, maar ook om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. 

Zorgwekkende trend

Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen en het eind is nog niet in zicht. Eén op de 5 mensen in Nederland krijgt op een moment in zijn of haar leven de diagnose huidkanker en dat cijfer gaat al richting 1 op de 4. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling en verbranding van de huid.

Geen ouderdomskwaal

Hoewel veel mensen denken dat huidkanker een ouderdomskwaaltje of ouderdomsziekte is, is bijna 15% van de diagnoses melanoom gesteld bij patiënten onder de 45 jaar. Dermatologen zien de toestroom van patiënten groeien en steeds jongere mensen de poli’s bezoeken. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat ze zich goed moeten beschermen, doen mensen dit nog te weinig. Om de stijgende trend van huidkanker te doorbreken blijven dermatologen als dé experts van de huid en huidaandoeningen zich dan ook samen met hun partners inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige uv-straling.

Maak op tijd een afspraak

Uiteraard wordt deze campagne door HUKAs ondersteund. Vroege opsporing van huidkanker is erg belangrijk: als de huidkanker eerder wordt behandeld is de kans op genezing met minimale complicaties het grootst. Daarom, ook in deze covid-19 tijd, raadt HUKAs mensen aan toch een afspraak te maken met hun huisarts of dermatoloog bij een verdachte huidafwijking. Vooralsnog blijft voorkomen beter dan genezen, dus blijf uit de zon, zoek schaduw, draag zonbescherming,  smeer zonnebrand en bescherm ook uw kinderen. 

Lees op de campagne paginavan de NVDV 'http://www.hoezietjehuiderechtuit.nl/' meer over zonbescherming, vroege opsporing en behandeling van huidkanker.