NieuwsIn de media

Deze week werd HUKAs gebeld door Radio Eemland. Een van de medewerkers heeft actinische keratose, en wilde hier graag iets over laten vertellen op de radio. Zodoende was vandaag vrijwilliger Jolijn Bethlem op Radio Eemland te horen over actinische keratose. 

Actinische keratose betekent letterlijk 'door de zon veroorzaakte (actinisch) verhoorning (keratose)'. Het zijn dus verhoornde plekjes op de huid, die ontstaan door schade van zonlicht. Het wordt daarom vaak ‘zonneschade’ genoemd. Actinische keratose is geen huidkanker, maar wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Patiënten met actinische keratosen hebben dus wel een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker.

Waar komen actinische keratosen voor?
Actinische keratosen komen komen vaak voor op lichaamsdelen die het meest in de zon komen, zoals het gezicht, kale hoofdhuid, onderarmen, handruggen, scheenbenen en het decolleté (de borst) bij vrouwen.

Hoe zien actinische keratosen eruit?
Meestal voelen mensen de actinische keratose vaak eerder dan dat ze deze zien. Het voelt dan steeds op dezelfde plek ruw aan en op een gegeven moment ontstaan er harde schilfers. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien. Ze zijn dan huidkleurig, rood of bruin van kleur. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.

In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien. Daarnaast zijn er soms ook andere tekenen van zonneschade te zien aan de huid, zoals rimpels, zonnevlekken (lentigo solaris) of een dunne huid.

Voor meer informatie over actinische keratose, en de behandeling hier van, verwijzen we graag verder naar deze pagina.

Om te onthouden:

  • Heb je last van een gek plekje, een verharding, korstje dat steeds terugkomt of een plekje dat niet geneest: blijf daar niet mee rondlopen en ga langs bij je huisarts.
  • Huidkanker is meestal niet dodelijk, zeker niet als het vroegtijdig ontdekt wordt. 
  • Voorkom huidkanker door de huid te beschermen tegen UV-straling. Dit doe je door beschermende kleding te dragen, de huid in te smeren met zonnebrandcrème en de zon op de heetste momenten van de dag zoveel mogelijk te vermijden.