NieuwsIn de media

Pills

Dankzij nieuw gemaakte afspraken kunnen dure medicijnen tegen kanker sneller aan patiënten gegeven worden. Het eerste medicijn dat op deze manier in gebruik wordt genomen is Cemiplimab. Dit is een immuuntherapie tegen plaveiselcelcarcinoom.

De nieuw gemaakte afspraak houdt in dat de farmaceut de eerste maanden van de dure behandeling voor eigen kosten neemt. Pas indien het medicijn goed werkt, dus als de patiënt er goed op reageert, betaalt de zorgverzekeraar de rest. Dit zorgt ervoor dat nieuwe middelen tegen kanker sneller in gebruik kunnen worden genomen. 

Cemiplimab is het eerste middel dat op deze manier aan patiënten gegeven kan worden. Dit is een immuuntherapie tegen plaveiselcelcarcinoom. Chirurgische verwijderen blijft de eerste keus voor behandeling van plaveiselcelcarcinoom. Echter is er een groep patiënten met deze aandoening waarbij chirurgische verwijdering niet meer mogelijk is, omdat het bijvoorbeeld te groot is. Voor deze groep biedt cemplimab nu een uitkomst. 

Lees hierover meer in het AD.

Ook te zien in het NOS 20.00 uur journaal (vanaf 15 min, 40 sec), waarbij er een patiënt met plaveiselcelcarcinoom aan het woord komt die cemiplimab krijgt.