NieuwsIn de media

Pillen

Hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft in een interview met Trouw aan de Europa er te lang over doet om kankermedicijnen te beoordelen, waardoor het lang duurt voordat ze aan patiënten gegeven kunnen worden.

 Voordat een kankermedicijn in Europa op de markt komt, moet het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) het medicijn eerst beoordelen: werkt het, en is het veilig? Dat kan maanden duren. Uyl-de Groot onderzocht hoeveel levensjaren er verloren gingen tijdens de goedkeuringsprocedure van twee medicijnen tegen prostaat- en huidkanker: tijdens de procedure konden ruim 65.000 patiënten niet met de medicijnen worden behandeld, wat volgens de onderzoekster leidde tot het verlies van 30.000 levensjaren.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beoordeelt dezelfde medicijnen, maar daar gaat het proces veel sneller. Dat het zoveel langer duurt in Europa komt volgens Prof. Uyl-de Groot omdat de EMA hogere eisen stelt. Maar dit is niet de gehele verklaring. Er lijkt namelijk veel tijd verloren te gaan aan bureaucratie. Er zit namelijk vaak 1-2 maanden nodig tussen een positief advies en de goedkeuring. Het zou kunnen zijn dat dit komt door te weinig mankracht.  De EMA zegt dat ze vanwege de coronacrisis geen tijd hebben om te reageren. Dat geeft al aan dat er mogelijk een personeelstekort is. 

Lees het gehele interview in Trouw hier verder