Immuuntherapie tegen plaveiselcelcarcinoom nu beschikbaar door nieuw protocol
Dankzij nieuw gemaakte afspraken kunnen dure medicijnen tegen kanker sneller aan patiënten gegeven worden. Het eerste medicijn dat op deze manier in gebruik wordt genomen is Cemiplimab. Dit is een immuuntherapie tegen plaveiselcelcarcinoom.
Hoe weet ik of mijn moedervlek gevaarlijk is?
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, op NU.nl een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik met een moedervlek naar de huisarts?
Waarom déze vorm van kanker in de winter veel minder vaak ontdekt wordt
Elk jaar krijgen zo’n 60.000 mensen te horen dat ze een vorm van huidkanker hebben. Maar wist je dat de diagnose huidkanker veel vaker gesteld wordt in de zomer dan in de winter? En dat terwijl een vroege diagnose juist heel belangrijk is. Je leest hierover meer in Margriet.
Huidkanker zorg gaat door ondanks corona
Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij (links op de foto) en arts-assistent Sven van Egmond opereren op de Intensive Care van het Erasmus MC een covid-patiënt.
Gepersonaliseerd behandeladvies voor huidkanker
Nadat u van uw huisart of dermatoloog te horen heeft gekregen dat u huidkanker heeft, is hier meestal een behandeling voor nodig. Vaak zal deze weggesneden moeten worden, maar dit kan op meerdere manieren. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om voor behandeling. Mogelijk kent u deze mogelijkheden niet, en dan is het lastig om een keuze te maken. Er zijn wel patiëntenfolders, maar deze geven vaak een algemene uitleg.
Onschuldige huidafwijkingen
Het aantal mensen dat jaarlijks een vorm van huidkanker ontwikkelt is de afgelopen jaren toegenomen. Om deze reden is er een verhoogde bewustwording ontstaan bij mensen over nieuw ontstane vlekjes en plekjes aan de huid. Toch hoeven niet alle gezwellen van de huid een vorm van huidkanker te zijn.
Wees opmerkzaam op plekjes op de huid en laat deze altijd testen
Belgisch kamerlid Goedele Liekens (Open VLD) heeft huidkanker. Dat meldt ze via Facebook. Ze is momenteel in behandeling en moet hierdoor haar activiteiten in het parlement en in de media op een laag pitje zetten.
Europa beoordeelt kankermedicijnen veel te traag
Hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft in een interview met Trouw aan de Europa er te lang over doet om kankermedicijnen te beoordelen, waardoor het lang duurt voordat ze aan patiënten gegeven kunnen worden.