NieuwsIn de media

Sarah den Hengst

Vorig jaar stelden veel patiënten met een verdachte plek hun bezoek aan de huisarts uit vanwege corona. Momenteel is dat weer het geval. Dat merkt Sarah den Hengst van het Bravis ziekenhuis: "Het is nog altijd angstvallig stil. De mensen die uiteindelijk wel komen hebben soms al extra grote tumoren. Dat kan voorkomen worden. Daarom de dringende oproep om bij een verdacht plekje altijd contact op te nemen met de huisarts voor een verwijzing naar de dermatoloog."

Ook dit jaar lanceert Sport Vlaanderen opnieuw de #smeerem-campagne. Met die campagne willen ze het belang van goed insmeren van sportende kinderen onder de aandacht brengen. Vanaf de paasvakantie wordt er in 200 (of 2 op de 3) Vlaamse gemeenten en in alle centra van Sport Vlaanderen een gratis zonnecrèmedispenser voorzien.  Het artikel hierover op Sporza is hier te lezen.

Britse wetenschappers hebben recent een studie gepubliceerd in het vaktijdschrift International Journal of Cancer waarin zij een associatie laten zien tussen mannen met een hoog testosterongehalte en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een kwaadaardig melanoom. Hun bevindingen ondersteunen eerder bekende verbanden tussen testosteron en prostaatkanker bij mannen en borst- en baarmoederhalskanker bij vrouwen na de menopauze. De associatie met melanoom is nieuw en rechtvaardigt verder onderzoek. Een oorzakelijk verband is nog niet bewezen.

Vandaag is een zonnige lentedag en volgens de verwachtingen van het KNMI loopt de zonkracht op tot 3. Dit cijfer geeft weer hoe snel de huid kan verbranden door blootstelling aan (UV)-straling van de zon en wordt voortdurend door het RIVM gemeten en online weergegeven. Zonbescherming is uitermate belangrijk om huidverbranding te voorkomen en daarmee het risico op huidkanker te verminderen. Houd er rekening mee dat de zonkracht vanaf april toeneemt en tot en met september hoog blijft. Bescherm jezelf daarom het komende half jaar goed tegen de zon.

sunface app

De zomer komt er aan en daarmee moeten we extra alert zijn op de gevaren van de zon. De Sunface app laat zien wat er met je huid gebeurt als je deze niet beschermt tegen de zon.

Het aantal nieuwe kankerpatiënten is in 2020 gedaald door de coronacrisis, dit is een eerste daling in dertig jaar.

Net als in voorgaande jaren is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Er werden bijna 6.800 melanomen geregistreerd en bijna 15.000 plaveiselcelcarcinomen, een vorm van huidkanker die bijna nooit uitzaait. Door de vergrijzing en toegenomen blootstelling aan zon en zonnebanken komt huidkanker steeds vaker voor. Zelfs tijdens deze coronacrisis is over het jaar 2020 nog een kleine stijging van het aantal nieuwe patiënten met plaveiselcelcarcinoom te zien.

Medication

Dankzij nieuw gemaakte afspraken kunnen dure medicijnen tegen kanker sneller aan patiënten gegeven worden. Het eerste medicijn dat op deze manier in gebruik wordt genomen is Cemiplimab. Dit is een immuuntherapie tegen plaveiselcelcarcinoom.

moedervlek

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, op NU.nl een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik met een moedervlek naar de huisarts?