NieuwsHUKAs

Jaap Touw spreekt op NVPD symposium

Vrijdagmiddag 12 maart werd er een online symposium gehouden waarin aandacht voor de psyche van huidkankerpatiënten centraal stond. Dit symposium, genaamd 'Huidkanker, waarom ik?', werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie (NVPD) . Er waren ruim 100 mensen aanwezig en één van de sprekers was HUKAs voorzitter Jaap Touw. 

Multidisciplinaire aanpak

Er werd vanuit verschillende vakgebieden aandacht gegeven aan het welbevinden van huidkankerpatiënten. Dit werd gedaan vanuit de dermatoloog (Dr. Rick Waalboer), de psycholoog (Drs. Murly Tan), dermatologieverpleegkundigen (Janine de Kort en Regina Kivits) en de epidemioloog (Prof. Dr. Lonneke van der Poll-Franse). Iedere expert gaf vanuit zijn/haar oogpunt aan hoe hij/zij de patiënt benadert. Hierbij stond centraal dat de multidisciplinaire aanpak en goede informatievoorziening zeer belangrijk zijn voor patiënten. 

De patiënt centraal

Uiteraard kan een huidkankerpatiënt zelf niet ontbreken in dit gezelschap. HUKAs voorzitter en zelf huidkankerpatiënt, Jaap Touw, heeft toegelicht hoe zijn medische traject verliep en waar hij tegenaan liep. Hij pleit ervoor om niet alleen naar de huidkanker te kijken, maar naar de gehele patiënt met huidkanker. Ook pleit hij ervoor om patiënten actief psychologische hulp aan te bieden. Jaap werd enorm bedankt door de aanwezigen voor het delen van persoonlijke verhaal en er werd benadrukt hoe belangrijk patiëntenorganisaties zijn voor patiënten.