NieuwsHUKAs

COVID Huidkanker grafiek daling

IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) heeft in kaart gebracht hoeveel huidkanker diagnoses er gesteld zijn dit jaar. Als gevolg van de COVID-19 pandemie is het aantal kankerdiagnoses in Nederland in de periode maart-mei 2020 sterk gedaald. De daling was bij huidkanker groter dan bij andere soorten kanker, maar in de loop van mei zette het herstel in en vanaf juni/juli was het aantal diagnoses van huidtumoren zelfs hoger dan normaal. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses in de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Hoewel het totaal aantal diagnoses in 2020 nu min of meer vergelijkbaar is met het gemiddelde van voorgaande jaren, zien we het aantal huidkankerdiagnoses in oktober weer afnemen. Het is te verwachten dat de tweede golf COVID-19 besmettingen weer zal leiden tot een verdere daling in het aantal huidkankerdiagnoses, waardoor de achterstand in het aantal gediagnosticeerde huidtumoren voorlopig nog niet is ingelopen. 

Lees hier op de website van IKNL meer over

Wij willen u adviseren om bij verdachte huidafwijkingen toch contact op te nemen met uw huisarts of dermatoloog om deze te laten beoordelen. Hoe eerder huidkanker gediagnosticeerd wordt, hoe beter deze te behandelen is.