Nieuws


De zomer begint op de langste dag van het jaar. Op die dag staat de zon het hoogste aan de hemel.Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. De zon bereikt dan de kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van april tot en met september. Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst.
(Bron: KNMI)

Maar wat betekent dat eigenlijk, gekeken naar huidkanker? In de zomer hebben we meer zonuren, en is de zonkracht sterker. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan bij een lage zonkracht. Ook als het bewolkt of koud is kan de zonkracht hoog zijn.
De zon bevat UVA en UVB. Beide zijn altijd aanwezig, maar UVB is met name in de lente en de zomer aanwezig, bij een fellere zon. UVB is het krachtigste tussen 12.00 en 16.00 uur. UVB speelt een rol bij:
- de aanmaak van vitamine D
- verbranding van de huid
- ontstaan van huidkanker door beschadiging van het DNA

Hoe kan ik zonverbranding voorkomen?
Blijf niet te lang in de zon. Vermijd de zon en dan met name op tijdstippen waarop de zon het felst schijnt. Draag beschermende kleding en petten/hoeden. Textiel zoals T-shirts houdt veel schadelijk zonlicht tegen. Kies voor speciale zonwerend textiel voor optimale bescherming. Hoofddeksel zoals petten en hoeden kunnen de hoofdhuid beschermen. Gebruik zonnebrandcrème. Het is hierbij van belang dat de crème overal en voldoende dik wordt aangebracht. De mate van bescherming door een zonnebrandcrème wordt aangeduid met de beschermingsfactor, ook wel SPF wat staat voor Sun Protecting Factor. Hoe hoger het aantal SPF, hoe meer bescherming de zonnebrandcrème biedt. We adviseren minimaal factor 30 te gebruiken. Bescherm kinderen. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Kinderen worden daarom geadviseerd zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Besteed extra aandacht aan zonbescherming van kinderen.