Nieuws

De consumentenbond heeft 3 apps getest die plekjes van de huid kunnen scannen en daarna kunnen aangeven of het een verdacht plekje is of niet. Uit de test kwam naar voren dat deze apps niet altijd de goede diagnose geven. Plekjes worden vaak onterecht beoordeeld als verdacht. De geteste apps Huidmonitor, Medgic en SkinVision waren getest door 21 proefpersonen die in totaal 45 plekjes hebben gescand. Daarna beoordeelden twee dermatologen. Volgens de dermatologen waren 2 van de 45 plekjes om huidkanker. Lees hier het hele artikel.

 Gebruik je een app om verdachte plekjes te checken? Wij raden aan om altijd je (huis)arts te laten beoordelen bij twijfel!

De consumentenbond heeft 3 apps getest die plekjes van de huid kunnen scannen en daarna kunnen aangeven of het een verdacht plekje is of niet. Uit de test kwam naar voren dat deze apps niet altijd de goede diagnose geven. Plekjes worden vaak onterecht beoordeeld als verdacht. De geteste apps Huidmonitor, Medgic en SkinVision waren getest door 21 proefpersonen die in totaal 45 plekjes hebben gescand. Daarna beoordeelden twee dermatologen de uitkomsten. Volgens de dermatologen waren 2 van de 45 plekjes om huidkanker. Lees hier het hele artikel.

Gebruik je een app om verdachte plekjes te checken? Wij raden aan om altijd je (huis)arts te laten beoordelen bij twijfel!

In een onderzoek gedaan door Kavita Sarin van de Stanford University School of Medicine komt naar voren dat huidkanker kan wijzen op een verhoogd risico op andere vormen van kanker.

Mensen die vaker huidkanker ontwikkelen, bekend als basaalcelcarcinoom, lijken een significant verhoogd risico te lopen op het ontwikkelen van andere kankers, waaronder bloed-, borst-, colon- en prostaatkanker. Lees meer over het onderzoek in dit artikel.

Er zijn nog plekken vrij voor de vaartochten georganiseerd door VaarKracht!

Stichting VaarKracht biedt kankerpatiënten een zorgeloze dag op het water aan, zodat ze zich even een moment geen patiënt te hoeven voelen. Voor de twee laatste groepsvaartochten op 30 september (Amersfoort) en 8 oktober (Huizen) zijn er nog plekken vrij!

Wil je mee, lees meer over de mogelijkheden op www.vaarkracht.nl

Nederlands onderzoek toont aan dat de overlevingskans bij kanker sterk is toegenomen. Al hangt veel af van het type kanker en hoe snel die wordt gedetecteerd. “Alle soorten huidkanker zijn te genezen als je er vroeg genoeg bij bent”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit hoe je zelf je huidvlekjes kunt controleren en wanneer je best naar de dokter gaat. Lees hier verder.

Melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker is steeds beter te behandelen en de overlevingskans neemt toe. In dit artikel met video vertellen dermatoloog dr. Serge van Ruth en oncologisch chirurg dr. Eline Vriens hoe dat komt en hoe de melanoomzorg in Tergooi MC georganiseerd is.

Hoogleraar medische oncologie Sarah Danson van de Universiteit van Sheffield is bang dat de warmere zomers leiden tot meer gevallen van een melanoom en meer overlijdens als gevolg van een melanoom. Een melanoom wordt voornamelijk veroorzaakt door schade aan de huid door zonverbranding. Lees verder in dit artikel van BNNVARA.

Uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie voor patiënten met een diagnose kanker blijkt dat de overlevingskansen zijn gestegen van 58% in de periode van 2001 tot 2011 naar 66% in de periode 2011-2022. De 5-jaarsoverleving stijgt gemiddeld met bijna 1% per jaar, onder andere dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. De overleving varieert sterk per soort kanker. Er kunnen 3 groepen onderscheiden worden. Bij onder andere huidkanker is de overlevingskans erg hoog (75% of meer). Lees verder in dit artikel voor meer details.