Nieuws

Tiffany Deijle is huidtherapeut en vrijwilliger bij HUKAs. Ze deelt haar ervaring over haar stageperiode op Curaçao.

1 augustus was het eindelijk zover. Mijn droom om mijn studie op internationaal aspect te verbeteren kwam eindelijk uit, zes maanden lang mijn minor volgen op Curaçao. Het was een uitdaging om een stageplek te vinden, aangezien huidtherapie niet wereldwijd bekend is. Ik heb een plek bemachtigd in een andere tak in de (para)medische wereld, een fysiotherapeutische praktijk. Dankzij deze stageplek heb ik veel ervaring op mogen doen om een samenwerking aan te gaan met een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten werken nauw samen met patiënten, net zoals huidtherapeuten. Het verschil hierbij is dat fysiotherapeuten gespecialiseerd zijn in het verbeteren van het bewegingsmechanismen; spieren, pezen, botten en gewrichten.

Eind augustus ging mijn stage van start. Naarmate de weken voorbij vlogen heb ik veel nieuwe behandelingen mogen uitvoeren. Ik heb geleerd om elektrotherapie, lasertherapie en ultrasound uit te voeren. Daarbij heb ik mijn huidtherapeutische handelingen kunnen uitvoeren die ik de afgelopen jaren heb geleerd, namelijk manuele lymfedrainage, zwachtelen en lymfetape. Daarbij stond het klinisch redeneren altijd centraal, “waarom kies je voor een behandeling en wat past bij een patiënt”.

Naast het stagelopen, heb ik ook zeker genoten van het lekkere weer. Augustus en september staan erom bekend dat het de heetste maanden van het jaar zijn. Hier had ik mij gelukkig op voorbereid. Mede doordat ik drie jaar geleden ook in augustus op het eiland ben geweest. Toch leek het nog extremer dan drie jaar geleden. Er stond minder wind en de UV-index was naar mijn idee veel hoger. De UV-index is de hoeveelheid zonkracht die wordt uitgestraald (ultraviolette straling). Op een echte warme dag kon de UV-index hier oplopen tot 12! Dit is bijna het dubbele in de zomer in Nederland. Deze UV-index is dus echt niet geschikt voor lichtere huidtypes. Overal waar ik liep, zag ik Nederlanders. Nederlanders hebben over het algemeen huidtype 1-2. Huidtype 1 en 2 zijn lichte huidtypes die sneller een kans hebben op verbranding. Deze huidtypes zijn vatbaarder voor huidkanker. Het enige wat de hele tijd door mijn hoofd spookte was, “als ze zich maar goed beschermen tegen de zon”. Hier en daar zag ik flink verbrandde gezichten of schouders/rug voorbijkomen. Dit is natuurlijk in de (para)medische wereld een pijnlijk moment om te zien. Maar ik had het erger verwacht. Tot mijn verbazing waren er gelukkig veel plekken waar je in de schaduw kon liggen. Voornamelijk op de bekende toeristische stranden voor Nederlanders. Hier zag ik dus ook weinig mensen die lagen te bakken in de zon en veel toeristen smeerde zich goed in. Daarbij viel mij ook op dat veel kinderen met UV-werende outfits liepen. Dit is fijn om te zien. Ik hoop dat merendeels van de mensheid bewust is van de zon en wat voor schade het kan aanrichten. Dit heb ik ook benoemd in mijn vriendenkring hier op het eiland. Sommigen smeerde zich in met een olie zonder factor. Ik kan je vertellen, dat doen ze nu niet meer. Ook heb ik mensen erop aangewezen wanneer ik zag dat er een lichte roodheid ontstond op de huid. Ik vind het belangrijk om mensen te informeren met betrekking tot de huid en de zon. Hier leer ik namelijk voor en niet iedereen is hiervan op de hoogte.

De laatste weken zijn ingegaan en ik ben erg benieuwd wat de toekomst mij gaat brengen. Even mijn afstudeerjaar knallen om daarna de titel huidtherapeut te mogen dragen. Bedankt voor het lezen!

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een interactieve atlas gemaakt waarmee je tot op postcodeniveau kan zien welke kankersoorten er per regio het vaakst voorkomen. Kijk op de website van het integraal kankercentrum Nederland om de atlas te bekijken.

HUKAs wenst je fijne feestdagen en een goed nieuwjaar.

Wees lief voor je huid en zorg ook in het nieuwe jaar voor goede bescherming.

En blijf vooral HUKAs steunen voor mooie momenten in het nieuwe jaar!

Voor velen van ons is het jaar 2022 als het ware omgevlogen en dat geldt zeker voor het HUKAs-team. De enthousiaste groep vrijwilligers is dit jaar gelukkig fors uitgebreid en heeft zich beziggehouden met het ontwikkelen van allerlei activiteiten en organiseren van acties en evenementen. 

Onze voorzitter, Jaap Touw, blikt terug op 2022 en kijkt vooruit naar 2023. Lees het hele artikel hier.

Graag willen wij het volgende onderzoek onder jullie aandacht brengen.

"Wij zijn derdejaars huidtherapie studenten aan de Hogeschool Utrecht. Wij zijn een interventie aan het ontwikkelen bij een probleem in de gezondheidszorg. Vanuit interviews en onderzoek zijn wij erachter gekomen dat veel non-melanoma huidkanker patiënten behoefte hebben aan betere communicatie in hun zorgtraject. Wij hebben een prototype van een app ontwikkeld, zodat wij de patiënten kunnen ondersteunen en hierbij de communicatie te verbeteren. Wij zouden het enorm waarderen als u een kijkje neemt naar onze app en daarna een enquête invult. Hierdoor kunnen wij het prototype verbeteren als er verbeterpunten zijn en wellicht in de toekomst het daadwerkelijk uitzetten."

Link naar de app

Link naar de enquête

Bedankt voor jullie medewerking! 

Alissa, Puck en Fleur

HUKAs heeft actief deelgenomen aan het tot stand brengen van het Nationaal Actieplan Huidkanker. De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland heeft een website gelanceerd waarop alle actiepunten staan om huidkanker aan te pakken. Omdat het aantal patiënten met huidkanker enorm stijgt, is preventie nú nodig. De druk op de bemensbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van toekomstige zorg zal alleen maar toenemen. Ook dat vraagt nú om maatregelen.

Volg de actuele ontwikkelingen hier.

Voor velen van ons is het jaar 2022 als het ware omgevlogen en dat geldt zeker voor het HUKAs-team. De enthousiaste groep vrijwilligers is dit jaar gelukkig fors uitgebreid en heeft zich beziggehouden met het ontwikkelen van allerlei activiteiten en organiseren van acties en evenementen. 

Terugblik 2022

Op 8 oktober werd de eerste HUKAs Huidkanker Contactdag gehouden in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op deze fantastische locatie waren er meerdere sprekers die de deelnemers op uiterst interactieve wijze informeerden over huidkanker gerelateerde onderwerpen. 

Als eerste programmaonderdeel was er een formeel moment. Aan de weduwe van Dick Slingerland werd postuum het erelidmaatschap in de vorm van een “bedankt” beeldje met inscriptie uitgereikt. Als CEO van Alphatron was Dick in 2019 de eerste weldoener van HUKAs waardoor de oprichtingskosten en eerste activiteiten bekostigd konden worden. 

Daarna deelden twee huidkankerpatiënten hun ervaring waarbij de foto’s in de presentaties boekdelen spraken. Entertainer/zangeres Ria Valk vertelde over haar innige relatie met de zon waar ze urenlang in kon ‘bakken’ en ging langs alle tafels om de genezing van haar MOHS-littekens te laten zien.  

Alle sprekers kregen een mooie fles wijn en een chocoladepakket. De deelnemers werden aan het einde van deze dag verrast met een goed gevulde goodiebag. Dank en hulde aan alle sponsors/weldoeners voor het ter beschikking stellen van de samples, de gezichtenboekjes en andere lvt’jes (leuk voor thuis) waarmee de goodiebag meer dan goed gevuld was.

Eerder dit jaar was vanuit een professionele studio in Capelle a/d IJssel het HUKAs Webinar via een livestream te volgen. Wij werden verrast met 425 aanmeldingen waar we niet alleen erg blij maar ook zeker trots op waren. Het op de juiste wijze insmeren was één van de topics naar aanleiding van veel mediabelangstelling over de hoax dat gebruik van zonnebrandcrèmes kankerverwekkend zou zijn. 

De vele en positieve feedback motiveert ons om in 2023 opnieuw zo’n activiteit te organiseren.

We konden in West-Europa genieten van een lange en warme zomer. Goed insmeren en het dragen van UV beschermende kleding plus hoeden/petten waren topics in de media. Om de buitensporters en recreanten extra te motiveren ging ‘HUKAs de lucht in’ en uit de vele en leuke reacties bleek dat we ook bij de zonaanbidders de juiste snaar raakten.

HUKAs heeft actief deelgenomen aan het tot stand brengen van het Nationaal Actieplan Huidkanker. De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland heeft een website gelanceerd waarop alle actiepunten staan om huidkanker aan te pakken. Omdat het aantal patiënten met huidkanker enorm stijgt, is preventie nú nodig. De druk op de bemensbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van toekomstige zorg zal alleen maar toenemen. Ook dat vraagt nú om maatregelen.

Blik op 2023

Na een succesvol jaar 2022 kijken we vooruit naar 2023.

Wat ikzelf heb geleerd is dat we onze doelstellingen steeds meer en beter realiseren en dat ‘patiëntencontact’ de hoogste prioriteit moet hebben. Tijdens vele persoonlijke contacten werden schrijnende ervaringen met mij gedeeld. Na ernstige medische ingrepen konden patiënten niet altijd rekenen op de juiste zorgverleners terwijl de gehele keten hier wel in voorziet. Als ik ook uit eigen ervaring put wil ik één pijnpunt als voorbeeld vermelden: littekenzorg. Als kritische noot zeg ik dan “waarom is er nog steeds geen betere samenwerking met de beroepsgroep huidtherapeuten die patiënten direct kunnen helpen met verzachtende behandelingen” of na ingrijpende operaties een beroep kunnen doen op bijvoorbeeld psychologische zorg onder het motto ‘de patiënt moet centraal staan en niet de kwaal’. Dit proces verloopt weliswaar steeds beter maar we moeten met elkaar streven naar het optimale resultaat, zeker nu de reële verwachting is dat het aantal huidkankerdiagnoses significant zal stijgen.

Om nog maar te zwijgen van patiënten die met littekens en al snel weer aan het werk moeten of een re-integratietraject starten. Wat is de hulp die bijvoorbeeld het UWV verschaft? En wat voor rol kan of moet HUKAs hierin spelen.

Tot slot een persoonlijke beschouwing. Helaas is 2022 voor mij en mijn echtgenote een minder geslaagd jaar geworden door plotselinge medische omstandigheden. Op het moment van concipiëren van dit voorwoord heb ik mijn vijfde chemobehandeling gehad. Als medeoprichter en voorzitter van HUKAs heeft u recht op de onvoorwaardelijke inzet van uw Stichtingsbestuur. Dankzij de excellente groep vrijwilligers zijn taken naadloos overgenomen, waarvoor ik veel dank aan het HUKAs-Team ben verschuldigd. Maar eind december of medio januari geef ik de voorzittershamer over aan mijn opvolger. Nadere mededelingen daarover volgen nog, maar ik blijf HUKAs trouw als vrijwilliger.

Ik ben trots op HUKAs wat wij in drie jaar tijd met elkaar hebben bereikt en bedank hierbij alle donateurs voor hun aanmelding bij onze stichting. Ook dank aan de fijne partners/sponsors die HUKAs het mogelijk maken zonnebrandcrèmes toe te voegen aan het welkomstpakket of die producten beschikbaar te stellen tijdens acties. De fantastische glossy ‘In your Face’ en het confronterende ‘gezichtenboekje voor niet melanoom huidkankerpatiënten’. De vele samples en informatie die we aan belangstellenden ter beschikking kunnen stellen. Dat geeft mij als ervaringsdeskundige een heel goed en tevreden gevoel.  

Als uw voorzitter neem ik hierbij afscheid van u allen met het bekende motto:

“Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten”.

Jaap Touw

 

Lucille Werner waarschuwt op haar social media kanalen voor huidkanker. Ze heeft zelf net een behandeling ondergaan voor een plekje in haar gezicht. Ze adviseert haar volgers om ‘zoveel mogelijk uit de zon’ te blijven. Daarnaast moet je je ‘goed insmeren’. Tot slot geeft ze als tip: ‘huid in de gaten houden’.

Lees meer in dit artikel van de Linda.