Veelgestelde vragen
Hieronder in een overzicht:
Ik heb een plekje op de huid dat ik niet vertrouw. Wat moet ik nu doen?
Als u een plekje op de huid heeft dat u niet vertrouwt, raden wij altijd aan om hiermee naar uw huisarts te gaan. Indien u al onder behandeling bent bij een dermatoloog voor huidkanker, kunt u wellicht direct een afspraak met uw dermatoloog maken.
Wat gebeurt er als de arts denkt dat mijn plekje huidkanker is?
Als uw arts vermoedt dat het plekje huidkanker kan zijn, zal de arts hier in de meeste gevallen een huidbiopt van afnemen. De arts of assistente verwijdert hiervoor bij twijfel met een biopteur (dit ziet er uit als een soort mini appelboortje) een klein stukje uit het plekje. Dit stukje weefsel, ook wel het biopt genoemd, gaat vervolgens naar het laboratorium voor onderzoek.
De patholoog onderzoekt dan het stukje huid onder de microscoop en stelt vast of het om huidkanker gaat, en welke soort het dan is. De dermatoloog – een arts die is gespecialiseerd in huidziekten en ook wel huidarts wordt genoemd – kan met de uitslag van dit onderzoek bepalen wat de meest geschikte behandeling is.Als uw arts vermoedt dat het plekje huidkanker kan zijn, zal de arts hier in de meeste gevallen een huidbiopt van afnemen. De arts of assistente verwijdert hiervoor bij twijfel met een biopteur (dit ziet er uit als een soort mini appelboortje) een klein stukje uit het plekje.
Dit stukje weefsel, ook wel het biopt genoemd, gaat vervolgens naar het laboratorium voor onderzoek. De patholoog onderzoekt dan het stukje huid onder de microscoop en stelt vast of het om huidkanker gaat, en welke soort het dan is. De dermatoloog – een arts die is gespecialiseerd in huidziekten en ook wel huidarts wordt genoemd – kan met de uitslag van dit onderzoek bepalen wat de meest geschikte behandeling is.
De huisarts neemt niet altijd zelf een biopt. Soms verwijst de huisarts u meteen door naar de dermatoloog, zonder zelf eerst het plekje te laten onderzoeken.
Hoe wordt huidkanker behandeld?
Hoe huidkanker wordt behandeld is afhankelijk van het type huidkanker dat bij u gediagnosticeerd is. U kunt hier meer over lezen op de betreffende pagina’s op onze website.
Hoelang blijf ik onder controle na de behandeling
Hoelang u onder controle blijft na de behandeling is afhankelijk van het type huidkanker dat bij u gediagnosticeerd is. Voor typen huidkanker met een laag risico, volstaat een eenmalige controle na de behandeling waarna u instructies krijgt om zelf de huid goed in de gaten te houden. Voor andere typen huidkanker is het nodig om 3 tot 5 jaar onder controle blijven.
Hoe kan ik zelf het beste mijn huid in de gaten houden?
Het is altijd goed om zelf de huid bekijken en contact op te nemen met uw arts als u een verdachte plek ziet. U kunt hier lezen hoe u zelf uw huid goed in de gaten kunt houden.
Hoelang kan ik veilig onder de zonnebank?
Wij raden aan om nooit onder de zonnebank te gaan. UV-straling van de zon of zonnebank is namelijk altijd schadelijk voor de huid. U kunt hier meer lezen over UV-straling.
Welk huidtype heb ik?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen zes verschillende huidtypen. Deze classificatie is bedacht door dr. Fitzpatrick in 1975 en wordt nog steeds naar hem vernoemd. Mensen met huidtype I hebben een lichte huid en rossig haar en vaak sproeten. Mensen met huidtype VI hebben een zeer donkerbruine huid en zwart haar.
Hoe kan ik mijn huid het beste beschermen tegen de UV-straling van de zon?
Het belangrijkste advies is: Weren, kleren en smeren.
- Weren: Tussen 12:00 en 15:00 kunt u het beste de zon zoveel mogelijk vermijden. Dit heeft te maken met de zonkracht, die is dan op zijn hoogst.
- Kleren: Draag beschermende kleding en draag een pet of hoed en een zonnebril om schadelijk zonlicht zoveel mogelijk tegen te houden.
- Smeren: Gebruik zonnebrand en breng deze overal en in een voldoende dikke laag aan. Smeer ook elke 2 uur opnieuw de huid in.
U kunt hier meer lezen over goede zonbescherming.
Hoe kom ik in contact met andere patiënten met huidkanker?
We hebben een forum ingericht op onze website zodat patiënten met huidkanker elkaar kunnen vinden en ervaringen kunnen delen.
Klik hier om naar het forum te gaan.
Zoekt u lotgenoten met melanoom? Kijk dan ook op de website van stichting melanoom.
Hoe groot is het risico dat de huidkanker (op een andere plaats) terugkeert?
Hoe groot het risico is dat een huidkanker terugkeert op dezelfde plaats is afhankelijk van het type huidkanker en hoe deze behandeld is.
U kunt uw arts vragen hoe groot deze kans is voor uw situatie.
Hoe groot is het risico dat ik nog een keer huidkanker op een andere plaats ontwikkel?
Als iemand een huidkanker heeft gehad, is er vaak ook huidschade op andere delen van de huid. Daarom hebben deze mensen een hogere kans op het ontwikkelen van meerdere huidkankers.
Over het algemeen krijgen 1 op de 3 mensen na een plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom een nieuwe huidkanker binnen 5 jaar.
Hoe betrouwbaar zijn apps die worden aangeboden om (zelf) tijdig huidkanker te herkennen?
Er zijn momenteel meerdere apps in ontwikkeling om huidkanker te herkennen. Deze worden nog uitgebreid getest en verbeterd.
Op dit moment zijn er nog geen apps om betrouwbaar te gebruiken, dus blijven we aanraden om met een verdachte plek naar uw arts te gaan.
De huisarts zegt dat hij/zij mijn plekje zelf weg kan halen. Kan ik hiervoor niet beter naar een dermatoloog of chirurg?
Het verschilt per huisarts of hij/zij zelf het plekje weghalen of dat hij/zij u hiervoor verwijst naar een medisch specialist (bij voorkeur een dermatoloog). Volgens de huisarts richtlijnen mogen de huisartsen zelf huidkanker met een laag risico behandelen.
Waar kan ik online betrouwbare informatie vinden over huidkanker?
Op onze website is veel betrouwbare informatie te vinden.
- Lees hier informatie over de verschillende soorten huidkanker.
- En lees hier meer over informatie dat met huidkanker te maken heeft.
Mist u iets? Laat het ons graag weten via het contactformulier.
Is basaalcelcarcinoom huidkanker?
Kanker betekent dat cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Dit is ook het geval bij basaalcelcarcinoom.
Basaalcelcarcinoom is dus huidkanker. Omdat het gelukkig vrijwel niet uitzaait wordt het door sommigen wel ‘goedaardige huidkanker’ genoemd, maar dit klopt niet.
Wat als ik basaalcelcarcinoom niet laat behandelen?
In principe verdwijnt een basaalcelcarcinoom niet vanzelf. Zo lang het niet behandeld wordt, blijft het langzaam groeien. Echter kan er voor een bepaalde groep mensen toch gekozen worden om het basaalcelcarcinoom niet te behandelen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een andere ernstige ziekte hebben en niet lang genoeg leven om profijt te hebben van de behandeling. Daarbij kan de behandeling vaak op korte termijn meer last geven dan het basaalcelcarcinoom zelf.
Is een (bruin) tintje op je huid gezond?
Een zongebruind tintje betekent altijd dat er UV-schade aan de huid is geweest. Dit is dus nooit gezond. Echter wordt het door de jaren heen wel door veel mensen als gezond ervaren. Dit komt onder andere omdat vroeger de rijkere medemens op zonvakanties kon en met een tintje terugkwam. Een tintje was dus een uiting van welvaart. Tegenwoordig komen we hier gelukkig steeds meer op terug dat dit niet zo is.
Is het beter langzaam aan de zon te wennen zodat ik niet verbrand?
Nee, dit maakt geen verschil. Ook een licht tintje op de huid door de zon, is zonneschade. Dus mogelijk verbrand je dan minder snel, maar je hebt alsnog huidschade.
Is één keer per dag met een hoge beschermingsfactor insmeren voldoende?
De zonnebrand verliest langzaam zijn kracht. Wij raden aan om iedere 2 uur te smeren. Heeft u een duik in het zwembad of in de zee genomen of getranspireerd? Dan is het belangrijk dat u zich opnieuw insmeert, ook als op de zonnebrand staat vermeld dat het product waterresistent is. De zonnebrand verliest langzaam zijn kracht. Wij raden aan om iedere 2 uur te smeren. Heeft u een duik in het zwembad of in de zee genomen of getranspireerd? Dan is het belangrijk dat u zich opnieuw insmeert, ook als op de zonnebrand staat vermeld dat het product waterresistent is.
Moet ik mij beschermen als ik niet in de zon ga zitten?
Ook in de schaduw kunt u verbranden. Dit komt door de weerkaatsing van de UV-straling. Daarom raden wij ook aan om u goed te beschermen als u in de schaduw komt. Ook al zit je niet in de zon, maar fiets, tuinier of tennis je, moet je je ook goed beschermen.
Weet de arts altijd welke behandeling het beste is voor mijn diagnose?
Er zijn duidelijke richtlijnen welke behandelingen er mogelijk zijn voor welke type huidkanker. Echter zijn er soms meerdere behandelingen mogelijk. Dan is het ook belangrijk voor u om af te wegen welke behandeling het beste bij u past. U kunt dan samen met uw arts de voor- en nadelen van de behandelopties bespreken.
Kun je alleen huidkanker krijgen als je vaak verbrandt?
Je kunt ook huidkanker krijgen als je nooit verbrandt. UV-straling van de zon- en zonnebanken verhoogt de kans op huidkanker wel het meest. Zelfs als u niet verbrandt verhoogt deze straling de kans op huidkanker.
Werkt elk ziekenhuis met dezelfde behandelingen voor huidkanker?
De meeste ziekenhuizen en zelfstandig behandelklinieken kunnen de meeste huidkankers goed behandelen. Voor sommige, meer complexe, huidkankers zal de dermatoloog u verwijzen naar een ziekenhuis met gespecialiseerde zorg.
Wanneer is het verstandig een second opinion aan te vragen?
Het is altijd mogelijk om een second opinion aan te vragen. Uw behandelend arts zal hier geen probleem van maken en u verwijzen naar een andere arts. U kunt dit bijvoorbeeld doen als u niet zeker bent over de diagnose en/of voorgestelde behandeling.
Is er speciale kleding tegen UV-straling?
Er zijn meerdere speciaalzaken die kleding verkopen die beschermen tegen UV-straling. Wij raden dit met name aan voor kinderen als u bijvoorbeeld een dag naar het strand of zwembad gaat. Het is extra belangrijk om kinderen goed te beschermen tegen UV-straling. Er zijn meerdere speciaalzaken die kleding verkopen die beschermen tegen UV-straling. Wij raden dit met name aan voor kinderen als u bijvoorbeeld een dag naar het strand of zwembad gaat. Het is extra belangrijk om kinderen goed te beschermen tegen UV-straling.
Kun je huidkanker krijgen als je van nature een donkergetinte huid hebt?
Ook mensen met een donkergetinte huid kunnen huidkanker krijgen. Wel betreft het meestal vormen van huidkanker waar UV-schade een minder grote rol speelt, zoals melanomen onder de voet of aan de nagels. Deze zijn gelukkige heel zeldzaam. Ook mensen met een donkergetinte huid kunnen huidkanker krijgen. Wel betreft het meestal vormen van huidkanker waar UV-schade een minder grote rol speelt, zoals melanomen onder de voet of aan de nagels. Deze zijn gelukkige heel zeldzaam.
Staat je vraag hier niet tussen?
Neem dan contact met ons op en we proberen je vraag zo snel en zo gedegen mogelijk te beantwoorden.