1 op de 5

1opde5Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

In totaal krijgen jaarlijks meer dan 80.000 mensen in Nederland huidkanker.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

 

Wat is huidkanker?
Er zijn verschillende soorten huidkanker. Als cellen in de huid ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Sommige komen vaak voor, andere zijn heel zeldzaam. En niet alle soorten zijn even gevaarlijk.

 

Soorten huidkanker

Dit zijn de drie soorten huidkanker die het meeste voorkomen:

1opde5Basaalcelcarcinoom: ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven één of meer basaalcelcarcinomen. Deze soort huidkanker komt voor op plekken die vaak in de zon zijn geweest, zoals je neus oren en hoofdhuid. De kans op deze vorm van kanker neemt toe met de leeftijd en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Lees verder over basaalcelcarcinoom


1opde15Plaveiselcelcarcinomen: ongeveer 1 op de 15 de mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven één of meer plaveiselcelcarcinomen. Deze soort huidkanker komt voor op plekken die vaak in de zon zijn geweest, zoals je neus oren en hoofdhuid. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en de kans er op neemt toe met de leeftijd.

Lees meer over plaveiselcelcarcinoom


1opde35Melanoom: ongeveer 1 op de 35 mensen in Nederland krijgt een melanoom. Soms op een plek die veel in de zon is geweest, maar een melanoom kan ok uit een moedervlek ontstaan.

Lees verder over melanoom

Of ga voor meer informatie over melanoom en lotgenotencontact naar Stichting Melanoom.


Er zijn nog meer soorten huidkanker die wat minder vaak voorkomen, zoals:

 

Bescherm je huid, bescherm je leven.

UV-straling van zon en zonnebank geeft een verhoogd risico op de ontwikkeling van een basaalcelcarcinoom. Daarom is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon. Een lichter huidtype is gevoeliger voor zonlicht. Bekijk hier welk huidtype jij hebt en bekijk hier hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zon.

 

Wij zijn HUKAs

cover hukas li

Het doel van ‘De Huidkanker Stichting’ is de belangen te behartigen van patiënten met non-melanoom huidkanker door middel van:

  • Belangenbehartiging van huidkankerpatiënten in de breedste zin van het woord;
  • Informatieverstrekking aan patiënten, medisch specialisten, de farmaceutische industrie en andere relevante partners zoals patiënten organisaties en -federaties;
  • Het uitvoeren van interactief patiëntencontact;
  • Het ondersteunen van patiënten met huid kanker en hun naasten middels lotgenotencontact;
  • Samenwerking met relevante kankerpatiëntenorganisaties;
  • Inbreng van patiëntenperspectief bij richtlijnen en wetenschappelijk onderzoek.

Word donateur!

Huidkanker is een ernstige, maar vermijdbare ziekte. Sluit je aan bij ons in de strijd tegen huidkanker en help ons de boodschap van zonveiligheid en vroege detectie te verspreiden. Samen kunnen we onze huid beschermen, levens redden en veilig van de zon genieten. Het doel van ‘De Huidkanker Stichting’ is de belangen te behartigen van patiënten met non-melanoom huidkanker. De Huidkanker Stichting kan niet voortbestaan zonder donateurs. Jouw donatie kan een groot verschil maken in de strijd tegen huidkanker. Steun ons met een vast bedrag per jaar en ontvang een leuk welkomstpakket!

 

Word nu lid